Nauka

Ljudima koji naručuju sa kineskih sajtova stižu ovi misteriozni paketići koji su izazvali međunarodnu uzbunu: Konačno se zna o čemu se tačno radi

Već dva mjeseca ljudima koji poručuju sa kineskih sajtova uz naručene svari stižu i neželjeni paketići.

Neželjeni paketići iz Kine - Twitter

U njima je misteriozno sijeme, a evo o čemu se radi.

Američka vlada identifikovala je za sada 14 vrsta misterioznog sjemenja koje iz Kine masovno stiže ljudima. Za sada, u pitanju je sijeme ruzmarina, nane, hibiskusa i sličnih biljaka, kao i njihove podvrste. Iako ne bi trebalo da to bude prijetnja, preporuka vlade građanima i dalje je da ne sade ove biljke.

Naša glavna briga je da bi ovo sjemenje moglo da dovede opasne štetočine ili bolesti koje bi mogle da naškode američkoj poljoprivredi – kaže se u saopštenju. Inače, jedan čovjek iz Arkanzasa zasadio je svoju pošiljku, sačekao da poraste pa pozvao ministarstvo koje mu je biljku iščupalo.

Nije samo Amerika pogođena – isti paketići stižu u Englesku, Australiju, Novi Zeland, pa čak i u Zambiju.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Vang Venbin rekao je prošle sedmice da je slanje sjemenja iz Kine poštom zabranjeno i pozvao američku poštu da pošalje te paketiće u Kinu radi istrage.

Većina zemalja strogo reguliše uvoz sjemenja kako bi se spriječio uvoz invanzivnih vrsta. Podsjetimo, jedna od teorija je da se radi o zabranjenoj marketing strategiji prodavaca. Naime, policijska uprava Ohaja pretpostavlja da je u pitanju fenomen “četkanja”, gdje prodavci šalju sitnice koje ljudi nisu naručili kako bi dobili više pozitivnih ocjena i tako se bolje rangirali na pretraživačima. Druga teorija je više u domenu teorije zavjere, a to je da je sjemenje koje se šalje dio “biohemijskog rata” jer je možda u pitanju neka opasna i invanzivna vrsta, piše “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh