Nauka

Koji lijekovi i tretmani su do sada pronađeni za Covid-19? Evo šta daje najbolje rezultate, a šta od onog što dolazi uliva najveću nadu

Kako je i saman Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila “ne postoji specifična vakcina ili tretman provit Kovida-19”.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Međutim, u toku je neprestana potraga za načinom liječenja koji bi mogao da da rezultate, a neki su pokazali obećavajuće rezultate.

Neki lijekovi do sada testirani smiruju prekomjerno reagovanje imunog sistema, odnosno pojavu citokinske oluje, dok drugi ciljaju na sam korona virus – kako bi ga uništili ili bar sprečili njegovo razmnožavanje, piše “New Science”.

Deksametazon, rasprostranjen steroid koji smiruje imuni odgovor, postao je prvi lijek za koji se ispostavilo da smanjuje smrtnost kod pacijenata sa korona virusom. Ispitivanja Recovery-ja na više od 2000 ljudi pokazalo je da je smrtnost pacijenata na respiratorima smanjio za trećinu, a kod onih koji su primali kiseonik za petinu.

Ispostavilo se da je ovo koristan lijek za one koji imaju težak oblik virusa“, rekla je Šeuli Porkes iz Udruženja britanske farmaceutske industrije.

U junu su SAD otkupile gotovo sve globalne zalihe lijeka remdesivir, antivirusnog lijeka koji je napravljen da pomogne pacijentima sa ebolom. Taj potez uslijedio je nakon što je jedan eksperiment pokazao da skraćuje vrijeme oporavka za četiri dana. Međutim, druga ispitivanja dale su zbunjujuće rezultate – jedno iz aprila pokazalo je da nema nikakvu kliničku korist, dok je analiza kompanije “Gilead”, koja i stoji iza lijeka”, ukazala da ipak smanjuje rizik od smrti kod teških oblika Kovida-19. Pozvali su na rigoroznija ispitivanja, a lijek je u nekim zemljama odobren uslovno ili kada je riječ po hitnom postupku.

Ispitivanja takođe razmatraju upotrebu protivupalnog lijeka tocilizumaba, koji se već koristi za liječenje artritisa.

Nedavno je eksplodirala veijst i o razvoju tretmana koji se temelji na inhalaciji, kada bi pluća dobijala protein poznat kao interferon beta. Preliminarni nalazi pokazali su da smanjuje rizik za razvoj teškog oblika Kovida-19 za 79 posto, u poređenju sa placebo grupom. Međutim, riječ je o ranom ispitivanju lijeka i maloj grupi, te su neophodne dodatne analize.

Krvna plazma onih koji su preležali Kovid-19 je još jedan od mogućih načina za liječenje jer sadrži antitijela na korona virus. Više kompanija i ustanova se u maju udružila kako bi provjerili efikasnost ove terapije, a još uvijek se čekaju prvi rezultati.

Uskoro bi moglo da se pojavi još novih lijekova. Prošle sedmice, analizom hiljada poznatih lijekova otkriveno je kako 13 već odobrenih lijekova, ili onih u fazi kliničkog ispitivanja, zaustavlja reprodukciju korona virusa u ćelijama. Takođe, radi se i na istraživanju i razvoju potpuno novih lijekova.

Pored toga, naučnici su počeli da isključuju određene lijekove. Na primjer, ispostavilo se da hidroksiklorokin i lopinavir-ritonavir nisu korisni, bar ne u bolničkim uslovima.

Za sada, fokus ostaje na liječenju najtežih, kratkoročnih problema izazvanih bolešću. Ali, uz sve više dokaza koji upućuju na neke dugoročne simptome, trebat će nam i tretmani koji će ih riješiti, piše “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh