Nauka

Asteroid u augustu prolazi pored Zemlje

Asteroid “2009 PQ1”, koji će proći pored Zemlje u augustu, neće predstavljati opasnost po našu planetu, izjavio je astrofizičar Juri Balega.

Asteroid - Ilustracija/Vecernji.hr

Potpredsjednik Ruske akademije je naveo i da će još jedan asteroid proći pored Zemlje u aprilu 2029. godine, ali da ni on neće ugroziti našu planetu. Riječ je o asteroidu “Apofis”, koji će pored Zemlje proći toliko blizu da će biti vidljiv golim okom.

Ruski astrofizičar je istakao da šanse da “Apofis” udari u našu planetu ipak postoje, iako gotovo zanemarljive, i da one zavise od toga da li će asteroid upasti “u zamku” zemljine gravitacije.

Ukoliko se to dogodi, postoji šansa da asteriod udari u Zemlju 2036. godine, ali je ta mogućnost blizu nule, odnosno jedan prema 100.000, rekao je on, prenose “Nezavisne“.

U ovom trenutku, ljudska vrsta ne raspolaže sredstvima koja bi mogla da spriječe udar asteroida u Zemlju, rekao je Balega i dodao da naučnici rade na tome kako bi tako nešto moglo da bude izvedeno, kao i da bi razne opcije mogle da dođu u obzir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh