Nauka

Stručnjaci tvrde: Nakon pronalaska vakcine, COVID-19 će biti kao i druge virusne bolesti

Šef odjela za infektivne bolesti Univerziteta Dicle (DU) prof. dr Mustafa Kemal Celen, navodeći da su u svijetu u toku ispitivanja vakcina protiv koronavirusa, poručio je da će ovaj virus uz adekvatnu terapiju i vakcinu biti poput drugih virusnih bolesti.

prof. dr Mustafa Kemal Celen - Twitter

U svijetu se nastavlja rad na ispitivanju devet vakcina. Dvije od tih vakcina su u fazi proučavanja u Turskoj. Nakon 6-9 mjeseci, kada se otkriju vakcina i adekvatna terapija, COVID-19 će biti poput drugih virusnih bolesti. Vakcina će biti na našem dnevnom redu krajem godine ili u prvoj polovini 2021. godine. Tako će pandemija izgubiti utjecaj i hegemoniju na zemlji – rekao je prof. dr. Celen.

Član Odbora za pandemiju Diyarbakir rekao je da bi u tom procesu ljudi trebali nastaviti svoj društveni život, koristeći maske za lice, pridržavajući se fizičke distance i vodeći računa o pranju ruku. Celen je podsjetio da je od početka pandemije dolazilo do smanjenja i povećanja broja zaraženih i smrtnih slučajeva, te poručio da je to prirodni tok epidemije.

Postoje dva parametra koja su nam bitna za upravljanje procesom pandemije. Prvi je da vakcina dođe što je prije moguće – poručio je prof. dr. Celen.

Istakao je da su od početka pandemije, u liječenju korištena dva lijeka. Celen je rekao da se nastavlja i studija o novom lijeku.

Vjerovatno ćemo imati efikasnije lijekove do kraja godine. Nadamo se da će pandemija postepeno izgubiti svoj efekat u sljedećih 6-9 mjeseci. Nastavimo sa našim sadašnjim mjerama – rekao je prof. dr. Celen.

Podsjetio je da je u Turskoj od 1. juna počeo proces normalizacije.

Vjenčanje, zaruke i masovnija porodična okupljanja su činjenice društvenog života. Ne možete ostati bez svadbe, ali možete otići na vjenčanje i obratiti pažnju na fizičku distancu i staviti masku. Sve dok poduzimate mjere opreza, možete ići u svadbe ili u tržne centre – pojasnio je prof. dr. Celen, preporučujući oprez tokom procesa normalizacije, javlja Anadolu Agency.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh