Nauka

Stručnjaci dokazali da ova navika direktno uzrokuje rak i infarkt: A svi to radimo bar po 2 sata svakog dana

Hamiš Foster, sa Instituta za zdravlje i dobrobit Univerziteta u Glazgovu, rekao je da je ta studija koju je on vodio, potvrdila ranije dokaze..

Bolest - Noviživot.net

Hamiš Foster, sa Instituta za zdravlje i dobrobit Univerziteta u Glazgovu, rekao je da je ta studija koju je on vodio, potvrdila ranije dokaze da predugo svakodnevno gledanje televizije, odnosno previše sjedenja, može pogoršati zdravlje.

Gledanje televizije kraće od dva sata dnevno moglo bi da, uz promjenu drugih navika, spriječi ili odloži pogoršanje zdravlja, ukazuje jedno novo britansko istraživanje koje prenosi BBC.

Zdravstveni rizici povezani s vremenom provedenim ispred ekrana, poput raka i kardiovaskularnih bolesti, najniži su među onima koji televiziju dnevno gledaju kraće od dva sata, ali ima tu i drugih faktora.

Studija Univerziteta u Glazgovu je tokom 12 godina – od 2006. do 2018. godine, obuhvatila skoro 500.000 učesnika od 37 do 73 godine.

Istraživači kažu da rezultati pokazuju da bi svi trebalo da smanje gledanje u ekrane televizora i mobilnih telefona, odnosno nepokretno sedenje.

Da su svi učesnici istraživanja skratili vrijeme gledanja televizije na manje od dva sata dnevno, istraživači su izračunali da se potencijalno moglo spriječiti ili odložiti 5,62 posto ukupnog broja slučajeva smrti medju ispitanicima, odnosno 7,97 posto smrti uslijed kardiovaskularne bolesti.

Hamiš Foster, sa Instituta za zdravlje i dobrobit Univerziteta u Glazgovu, rekao je da je ta studija koju je on vodio, potvrdila ranije dokaze da predugo svakodnevno gledanje televizije, odnosno previše sedenja, može pogoršati zdravlje.

Zato “naša studija ukazuje da ograničavanje vremena pred televizorom može odložiti ili spriječiti štetu po zdravlje”, rekao je Foster koji je ljekar.

Međutim, on je ukazao da “predstoji još mnogo istraživačkog posla prije no što budemo mogli da dajemo čvrste preporuke o trajanju vremena ispred TV-a”.

On je naveo da su ispitanici koji su dugo gledali televiziju i bili slabijeg zdravlja, imali i nezdravu naviku da jedu i grickaju pred TV-om, i da su bili slabijeg materijalnog stanja, prenosi “Espreso“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh