Nauka

“Virus je opasniji tokom zime nego tokom ljeta”, kaže ugledni profesor: Zbog čega je zapravo smrtonosniji na niskim temepraturama

Međunarodno istraživanje naučnika iz Evrope i Kine pokazalo je da temperatura i vlaga u vazduhu utiču na težinu simptoma kovida-19.

dr Gordan Lauc - Screenshot/YouTube

Poredeći rezultate više od 40, 000 pacijenata sa koronom tokom pandemije uvidjeli su da je bolest teža u hladnijim mjesecima nego u toplijim, a da suh vazduh u zatvorenom prostoru može da podstakne širenje bolesti.

Mnogi virusi pokazuju senzonalnosti i češći su tokom hladnijih zimskih mjeseci, ali još nije poznato da li SARS- COV- 2, novi korona virus, odgovoran za kovid-19, slijedi sličan obrazac. Prethodne studije pokaze su da se prenošenje virusa smanjuje kako temperatura i vlaga rastu, što navodi na sezonski obrazac, ali rezultati nisu konzisentni.

U ovoj studiji koja još nije objavljena, istraživači su analizirali podatke skoro 7, 000 pacijenata koji su primljeni u bolnicu sa kovidom – 19 u Hrvatskoj, Španiji, Italiji, Finskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Kini.

Mapiranje ovih informacija u odnosu na lokalnu temperaturu i procjenjenu vlažnost vazduha u zatvorenom prostoru pokazalo je da su se teški ishodi kovida-19 (hospitalizacija, boravak na intenzivnoj njezi, priključivanje na respirator) smanjili u većini evropskih zemljala sa prelazom od hladnijeg vremena ka toplijem. Takođe, primijećeno je smanjenje stope smrtnosti od ove bolesti, sa približno 15 procenata pada stope za svaki stepen temperature više, piše “News centre” Kraljevskog koledža u Londonu.

Naši nalazi ukazuju na ulozu senzonalnosti u prenošenju i težini kovida-19, a takođe ističu povećanu vlažnost i hidrataciju kao način borbe protiv virusa. Ovo oslikava mračnu sliku za narednu zimu kada se očejuje povratak snažnog “zimskog” kovida, poput onoga što trenutno posmatramo na južnoj hemisferi“, rekao je dr Gordan Lauc, gostujući profesor Kraljevskog koledža u Londonu i glavni autor studije.

Suprotno tome, ozbiljnost simptoma i stopa smrtnosti u Kini bili su konstantni tokom prvog zimskog talasa epidemije.

Analiza podataka više od 37, 000 korisnika aplikacije Kovid u kojoj ljudi bilježe svoje simptome, pokazala je da sličan pad ozbiljnosti prijavljenih simptoma od marta do maja, kako su temperature u Velikoj Britaniji rasle.

Promjene su bile toliko izražene da bi mogle da pomognu u poboljšanju liječenja starijih pacijenata i/ili hospitalizovanih u bolnicama koje su pretrpane, što definitivno govori o sezonskom uticaju na virus.

Iako se kovid može širiti u vrućim i vlažnim zemljama istočne Azije, primjetno je da su težina i smrtnost od ove bolesti niži nego u Evropi i dugim područjima sa umjerenom klimom.

Istraživači sugerišu i da zagrijavanje u zatvorenim prostorima tokom zimskih mjeseci može da doprinese širenju bolesti isušivanjem sluznice unutar nosa i disajnih puteva, što olakšava pojavu virusne infekcije. Takođe, suh vazduh u prostorijama izazvan klimatizacijom, kao što je bio slučaj u Južnoj Americi, takođe, mogu da doprinesu ozbiljnosti bolesti iako ovu hipotezu tek treba istražiti.

Profesor sa Kraljevskog koledža Tomas Spektor napomenuo je da je studija primjer važnosti dugoročnog prikupljanja podataka o incidenciji, simptomima i napredovanju kovida-19 kod velikog broja ljudi, što može da unaprijedi mjere kontrole nad zarazom u narednim mjesecima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh