Nauka

Kometa iznad BiH vidljiva sada i opet za 7 hiljada godina

Fotograf portala Bljesak.info protekle noći iznad Mostara zabilježio je nevjerovatne fotografije komete Neowise koja je otkrivena krajem marta ove godine od strane NASE.

Neowise Mostar - Bljesak

Riječ je o kometu čiji promjer je pet kilometara. U junu smo ga izgubili iz vida, ali početkom jula je opet postao vidljiv, pa čak i golim okom u nekim dijelovima naše zemlje.

Vidljiv je sat vremena nakon zalaska sunca ukoliko gledate u pravcu sjeverozapada, a ako ste ‘noćna ptica’ ovu izuzetno jedinstvenu pojavu možete vidjeti u pravcu sjeveroistoka nekih sat vremena prije izlaska sunca.
Unutarnja orbita odnosno period kad napravi “krug” traje mu 4.500 godina, a vanjska 6.800 godina, što znači da će se na Zemlji moći vidjeti ponovno 8820.godine pa iskoristite ovu priliku ako vam se ne čeka deveti milenijum.

Ovaj komet je retrogradan što znači da se kreće u suprotnom smjeru od ostalih tijela, a orbita mu je slična paraboli. Najbliže će Zemlji biti s 22. na 23. juli i to na udaljenosti od nekih 103 miliona kilometara. Svaki komet je zapravo nepredvidiv i ponaša se po svojim pravilima. Nikad ne znamo kad će se na nebu pojaviti, baš kao što se pojavio i Neowise. Vidjeti komet na nebu nije nimalo učestala pojava.

Posljednji pravi komet na našem je noćnom nebu sjajio daleke 1996. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh