Nauka

KAPLJICE KOJE SADRŽE KORONA VIRUS ZARAZNE 1 SAT: Britanski virusolog zapanjio svijet

Kada je riječ o korišćenju maski za lice, Barklijeva je rekla da je njihova svrha u tome da od zaraženih osoba koje ih nose zaštite druge ljude….

Analiza - Ilustracija / Cidrap.umn.edu

Britanski virusolog Vendi Barkli izjavila je da laboratorijska ispitivanja pokazuju da kapljice koje sadrže korona virus u vazduhu mogu ostati zarazne jedan sat, piše “Espreso“.

Zbog toga je značajno što je Svjetska zdravstvena organizacija prošle sedmice promijenila svoj zvaničan stav, priznajući da je prenošenje korona virusa putem vazduha ipak moguće, istakla je Barklijeva, koja je zaposlena na londonskom “Imperijal koledžu”.

Kada je riječ o korišćenju maski za lice, Barklijeva je rekla da je njihova svrha u tome da od zaraženih osoba koje ih nose zaštite druge ljude, budući da one u određenoj mjeri mogu da spriječe prijenos korona virusa kapljičnim putem, navodi “Gardijan”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh