Nauka

“Moj 50-godišnji pacijent je prije 3 mjeseca preležao virus, a sada mi se ponovo javio”: Doktor otkriva šta se dešava kada se zarazimo po drugi put korona virusom

“Čekajte, molim vas. Mogu da se zarazim korona virusom dva puta?”, pitao me je moj pedesetogodišnji pacijent u nevjerici.

Koronavirus - Blic.rs

Bilo je to na početku jula, i upravo su mu stigli rezultati testiranja na Kovid-19. Bio je pozitivan, tri mjeseca nakon što je već bio zaražen.

I dalje mnogo toga ne znamo o imunitetu koji se stvara nakon Kovida-19, ali na ovo sam mogao da dam odgovor i glasio je: “Da, možete da se zarazite dva puta”, kaže dr Klej Akerli iz Vašingtona u svom tekstu objavljenom na Vox.com.

Kovid-19 takođe može da bude i mnogo gori kada se zarazite po drugi put. Naime, u toku prve infekcije je moj pacijent od simptoma imao samo blagi kašalj i grlobolju. Druga infekcija bila je mnogo gora i uključivala je i visoku temperaturu, kratak dah i hipoksiju, uslijed čega je morao da bude hospitalizovan.

Nedavne studije, ali i razmjena iskustava sa mojim kolegama pokazuju da slučaj mog pacijenta nije usamljen. Imam primjer dva pacijenta iz Nju Džersija koji su se zarazili drugi put, dva mjeseca nakon što su se oporavili od prvobitne infekcije.

Moguće je, ali vrlo malo vjerovatno, da je moj pacijent imao infekciju koja je trajala tri mjeseca. Naime, sve je više i slučajeva pacijenata koji se mjesecima muče sa simptomima infekcije. Ne bih, doduše, rekao da je to slučaj sa mojim pacijentom jer je nakon prve infekcije imao dva negativna PCR testa i šest sedmica bio potpuno oporavljen.

Vjerujem da će prije biti da se potpuno oporavio od prve infekcije, a onda se ponovo zarazio. Nije mogao da uradi test na antitijela poslije prve infekcije, pa ne znamo da li je njegov imuni sistem imao spremnu odbranu.

Bez obzira na to, ono malo istraživanja koja su se do sada bavila oporavkom pacijenata pokazuju da ne razviju svi pacijenti antitijela nakon infekcije. Neki pacijenti, naročito oni koji su bili asimptomatski, gube antitijela čim se oporave.

Ponovna infekcija nije rijedak slučaj među virusima, a naročito među korona virusima tako da nema ničeg začuđujućeg u ponovnom zaražavanju.

Trenutno ne znamo kakav se imunitet stvara nakon preležanog Kovida-19, niti koliko traje. Ima nekih ohrabrujućih vijesti, posebno vezanih za odgovor T ćelija, ali i dalje malo znamo o svemu.

Ono što je problem su lični, ali i kolektivni imunitet. Jer ako je mnogo pacijenata poput mog, a reklo bi se da jeste, to onda znači da teško da možemo da računamo na kolektivni imunitet. To je loša vijest jer smo se oslanjali na imunitet krda plus efikasnu vakcinu. Ako imuniteta krda nema, a slučajevi poput mog pacijenta, ali i Švedske pokazuju da nema, morat ćemo da nađemo drugi izlaz.

Ja bih rekao da moj pacijent može da posluži kao znak upozorenja na nekoliko frontova.

Prvo, on je imao blagu infekciju, a potom se zarazio i osjetio mnogo teže simptome, što liči na slučajeve poput virusa koji izaziva denga groznicu prilikom koje su simptomi mnogo gori prilikom drugog zaražavanja.

Drugo, moj pacijent nam pokazuje da ne možemo da računamo na imuni odgovor prilikom drugog zaražavanja.

Treće, mnogo je ljudi koji spuste gard nakon što preleže korona virus jer vjeruju da imaju imunitet. Slučaj mog pacijenta i slučajevi slični njemu pokazuju da ne smijemo spuštati gard.

Na kraju, ako je reinfekcija moguća za tako kratko vrijeme, morat ćemo da vidimo kako će se pokazati vakcina i koliko će ona trajati.

Zbog svega ovoga, važno je da sve vrijeme svi nosimo ličnu zaštitu, distanciramo se, dezinfikujemo površine, testiramo ljude, pratimo kontakte. Na imunitet krda ne možemo da se oslonimo, a za vakcinu ćemo vidjeti. Ovo je novi virus, mnogo toga tek saznajemo o njemu i moramo da se prilagodimo teškim činjenicama na koje nismo računali. Jedna od njih svakako je da ne možemo da računamo na imunitet krda – zaključuje na kraju dr Klej Akerli, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh