Nauka

Kinezi tvrde da težina kovid infekcije zavisi od krvne grupe: Nulta najotpornija, a najpodložija korona virusu

Najnovije istraživanje u Kini pokazuje vezu krvne grupe i infekcije kovid-19 virusom.

Krvna grupa 0 - Blogspot

Najnovije istraživanje u Kini pokazuje vezu krvne grupe i infekcije kovid-19 virusom, a dr Milica Jovičić, transfuziolog, kaže da je teorija veoma zanimljiva, ali da treba sačekati još dokaza prije konačnog zaključka, piše “Žena“.

Od početka pandemije kovida-19 naučnici pokušavaju da shvate zašto ovaj virus neke ljude ozbiljno ugrožava, a neke jedva da okrzne. Zato su, između ostalog, počeli da analiziraju genetiku krvnih grupa. Tako je u Kini nedavno sprovedeno istraživanje koje pokazuje da su osobe sa krvnom grupom A najpodložnije infekciji virusa korona, dok su oni sa nultom krvnom grupom najotporniji.

Kakva je zaista uloga krvne gupe u zaštiti od kovid-19 infekcije, pitali smo dr Milicu Jovičić, transfuziologa iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Interesovanje za povezanost krvnih grupa i oboljevanja od različitih bolesti postoji decenijama unazad, otkad se pokazalo da postoji različita učestalost krvnih grupa u različitim populacijama. Pandemija kovida-19 je u proteklom periodu uticala na gotovo sve segmente naših života i izazvala ogromno interesovanje. Saznanja o novom korona virusu su, međutim, suviše kratka da bismo imali konkretne dokaze za tvrdnju da neka krvna grupa češće ili rijeđe obolijeva – objašnjava doktorka Jovičić.

Krvne grupe A i O su najčešće u svjetskoj populaciji, a AB je najrijeđe zastuplјena, pa se ovakvi zaklјuči u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću donositi.

U narednom periodu se svakako očekuje ogroman broj različitih istraživanja o novom korona virusu koji će biti predmet debata u naučnoj i stručnoj javnosti. Među njima će sigurno biti i radova na temu povezanosti krvnih grupa, sklonosti ka oboljevanju i težine bolesti, ali se moraju razmotriti i brojni drugi parametari kao što su udružena oboljenja, lična i porodična anamneza, imunološki faktori.

Mnogo je teorija o krvnim grupama

Najviše do sada dokazanih povezanosti krvnih grupa i oboljenja više je od naučnog nego praktičnog značaja.

Postoje brojni primjeri zaštite protiv zaraznih bolesti i ekspresije antigena krvnih grupa posebno kada se radi o otpornosti na helikobakter pilori, malariju i neke druge bolesti. Postoje i druge zanimljive teorije o krvnim grupama, poput one u Japanu, gdje se vjeruje da krvna grupa određuje karakter neke osobe.

Kada govorimo o krvnim grupama najčešće se misli na dva najpoznatija i najznačajnija sistema – ABO i Rh krvnogrupni sistem.

– Međutim, spisak sistema krvnih grupa i pojedinačnih antigena u ovim sistemima je mnogo obimniji. Internacionalno udruženje za transfuziju krvi (ISBT) do sada je definisalo 38 sistema krvnih grupa sa više od 600 različitih antigena od koji su mnogi od velikog kliničkog značaja prilikom izbora krvi za transfuziju.

U Srbiji je najčešća krvna grupa A pozitivna, zatim O pozitivna, a najređa je AB negativna krvna grupa.

Ali postoje i rijetke krvne grupe ili rijetke kombinacije antigena, što može predstavljati problem za pronalaženje adekvatne jedinice krvi kod primjene transfuzije. Zbog toga je veoma važno postojanje Registra tipiziranih davalaca i Registra davalaca rijetkih krvnih grupa. Davanje krvi je privilegija zdravih ljudi, koji se dobro osjećaju, koji nemaju hronična oboljenja i dovoljno je da odvojite pola sata svog vremena, date krv i spasite nekome život.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh