Nauka

Dr Darija upozorava: “Nikako ne radite ovo s maskom, opasno je” – Evo zašto je važna odrednica od 15 minuta

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je da bliski kontakt u trajanju od 15 minuta i duže, kao i svako okupljanje, predstavljaju visok faktor rizika za nastanak infekcije.

dr Darija Kisić Tepavčević - Srbija24.com

Ukoliko bismo svi nosili maske i bili na bezbednoj udaljenosti, virus ne bi bio problem, istakla je ona. Jedna od najefikasnijih mera prevencije od koronavirusa je nošenje maski.

Zamenica direktora Instituta “Batut”, Darija Kisić Tepavčević, rekla je za “RTS” da se detektuje visok nivo aktivnosti virusa u mnogim zemljama hemisfere kojoj pripadamo i to se nije očekivalo.

“Tako je i u našoj zemlji, gdje imamo regione gdje je situacija nesigurna, kao u Beogradu, Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru i Užicu, a imamo dijelove gdje bilježimo poboljšanja, kao u Kragujevcu i dijelovima gdje je stabilna situacija, poštovale su se mjere koje spriječavaju infekciju”, ukazala je profesorka Kisić Tepavčević.

Ukoliko je u nestabilnu epidemiološku situaciju uključen glavni grad, gdje živi najveći broj stanovnika i gde imamo najveći broj novozaraženih na dnevnom nivou i popunjene kapacitete bolnica, trudimo se da budimo dva koraka ispred, ali bolnički kapaciteti se popunjavaju – moramo da kažemo da ovakva situacija zahtjeva predostrožnost i zajedničku aktivnost svih nas da stanemo na put virusu, rekla je zamjenica direktora “Batuta”.

Govoreći o riziku zbog velikih okupljanja, Kisić Tepavčevićeva je naglasila da ima nepoznanica o virusu, ali da bliski kontakt u vremenskom periodu od 15 minuta i duže predstavlja visok faktor rizika za nastanak infekcije, i svako okupljanje i kontakt koji će to omogućiti predstavlja faktor rizika.

“Moramo da razlikujemo sve aktivnosti gdje se ponašamo po organizovanim principima, gdje se poštuju mjere, distanca, nose maske, od onog haotičnog masovnog okupljanja gdje je velika vjerovatnoća zaražavanja”, istakla je ona.

Prema njenim riječima, svi moramo da djelujemo kao tim jer ukoliko postoje pojedinci i grupe ljudi koji se ne ponašaju tako, oni predstavljaju rizik za nas. Kisić Tepavčevićeva kaže da se pokušava uraditi sve da se smanji vjerovatnoća prenošenja virusa. “Da se nismo okupljali u zatvorenim prostorima, nikakve mjere nam ne bi bile potrebne. Moramo da učinimo sve da tome stanemo na put”, kaže epidemiolog.

Nema ni lijeka ni vakcine, ali korišćenje maske je preventivna mjera. Opšte preventivne mjere, u šta spada i korišćenje maski, opravdavaju mnogobrojna iskustva, to funkcioniše, što su pokazala i istraživanja. Ukazuje da je najbolji primjer iz Kine, gdje opštim merama uspješno savladavaju talase ovog virusa. Maske su mehanička prepreka za dalje širenje infekcije, ali… “Mnogi pišu da hirurške maske ne štite od kovida 19”, kaže ona.

Nepromijenjen je stav da su maske namijenjene osobama koje imaju infekciju, da je ne bi dalje širili. Ukoliko nijedna osoba ne nosi masku, od dvije osobe u bliskom kontaktu, vjerovatnoća zaražavanja je izuzetno velika, ukazala je Kisić Tepavčevićeva. Ukoliko osoba koja je zaražena ne nosi masku, a osoba koja je osjetljiva nosi, vjerovatnoća je značajna ako nosi hiruršku masku jer nisu partikularne – nemaju filtere – i kreće se iznad 50 posto.

Ako obje osobe nose masku, i koja je zaražena i osjetljiva, vjerovatnoća zaražavanja manja je od jedan posto. Ako masku nosi samo osoba koje je zaražena, a osjetljiva osoba ne nosi, vjerovatnoća je oko pet posto.

“Postoje pravila, ali mi ne znamo ko od nas nosi virus. Ako se svi budemo ponašali kao da smo potencijalni nosioci virusa, ako budemo na odgovarajućoj razdaljini, vjerovatnoća zaražavanja je praktično otklonjena”, podvlači ona.

Maske koje su od pamuka su dobra zaštita, štite nas da ne dodirujemo nos i usta, ne treba dodirivati oči. Mnogi nose maske na pravilan način: ona mora da prekriva i nos i usta i da nema slobodnog prolaza između kože i maske. Kada skidamo masku, ne dodirujemo prednji dio, koji je možda kontaminiran.

Ukazuje da ni slučajno ne treba dizati i suštati masku, a pokazalo se da ako se maska nosi nepravilo, to je i najgora opcija jer daje psihološku nadu i snagu da ste uradili sve što treba pa se možda više izlažete riziku jer mislite da ste zaštićeni.

“Možemo da vidimo da maska ne pokriva nos, što je nepravilno, da se ne nose maske ispod brade, pa može da predstavlja problem ukoliko se nestručno ponašamo”, rekla je Kisić Tepavčevićeva. Maska nas štiti, ali treba znati da se na njenoj površini nalaze razni prouzrokovači zaraze.

Ukoliko bismo svi nosili maske i bili na bezbjednoj udaljenosti, virus nam ne bi predstavljao problem, istakla je Darija Kisić Tepavčević. “Nije nam sada tako teško, nije skupo, ali to mora da primjeni svako od nas”, rekla je ona.

Ono što je sigurno, ukazuje profesorka Kisić, sve kontrole su pokazale da je nivo svijesti porastao i da se ponašamo savjesno i odgovorno, pa će se brzo vidjeti efekti zajedničkog rada.

“Niko se ne može svjesno dovesti u rizik da se svjesno inficira. Svi treba da budemo složni i odgovorni i vidjet ćemo brzo efekte djelovanja”, zaključila je Darija Kisić Tepavčević, prenosi “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh