Nauka

NAKON OVE VIJESTI PUŠAČI ĆE ODMAH OSTAVITI CIGARETE: WHO ima podatke o pušenju i koronavirusu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopštila da je pušenje povezano sa većim rizikom od težeg oblika bolesti i većoj smrtnosti od korona virusa kod hospitalizovanih pacijenata..

Pušenje - Zadarskilist.hr

U aprilu su francuski istraživači objavili malu studiju u kojoj su sugerisali da pušači imaju manji rizik od infekcije Kovidom-19 i da planiraju testiranje nikotinskih flastera na pacijentima i zdravstvenim radnicim.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopštila da je pušenje povezano sa većim rizikom od težeg oblika bolesti i većoj smrtnosti od korona virusa kod hospitalizovanih pacijenata, iako nije precizirano koliko su ti rizici veći.

SZO je na osnovu 34 objavljena istraživanja o povezanosti pušenja i Kovida-19, uključujući vjerovatnoću infekcije, hospitalizaciju, težinu bolesti i smrt, navela da pušači čine do 18 posto hospitalizovanih pacijenata oboljelih od korona virusa.

U aprilu su francuski istraživači objavili malu studiju u kojoj su sugerisali da pušači imaju manji rizik od infekcije Kovidom-19 i da planiraju testiranje nikotinskih flastera na pacijentima i zdravstvenim radnicima, ali mnogi su naučnici tada doveli u pitanje njihove navode ocjenjujući da nema dovoljno valjanih dokaza za to.

SZO je navela da “raspoloživi dokazi upućuju na to da je pušenje povezano sa težinom bolesti i većim brojem smrtnosti kod hospitalizovanih pacijenata sa Kovidom-19” i preporučila pušačima da ostave cigarete, prenosi “Espreso“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh