Nauka

“Vakcina neće riješiti sve probleme s virusom”

Primjer gripa pokazuje da vakcina protiv novog virusa korona neće biti lijek koji će riješiti sve probleme s COVID-19..

Koronavirus, vakcina - Thaildan Medical News

Primjer gripa pokazuje da vakcina protiv novog virusa korona neće biti lijek koji će riješiti sve probleme s COVID-19, izjavio je predsjednik ruskog Državnog medicinskog centra za istraživanje pedijatrijske hematologije, onkologije i imunologije Aleksandar Rumjancev.

On je za “Tass” podsjetio da na razvijanju vakcine radi 20 timova u Rusiji i da “svi čekaju vakcinu“.

Međutim, kao ljekar, ne očekujem da to vakcinisanje bude lijek koji će riješiti sve probleme. U toku je masovno vakcinisanje protiv gripa, a godišnje u svijetu umre oko 600.000 ljudi. Drugim riječima, situacija je i dalje ista, ali moramo da se naviknemo. Vjerujem da ćemo preživjeti i ovu zarazu“, rekao je Rumjancev, koji je i glavni nezavisni pedijatrijski hematolog i onkolog u ruskom Ministarstvu zdravlja.

Rumjancev je istakao da je rad na razvoju vakcina podstakao novo istraživanje, prije svega, u polju vještačkih virusa, prirodnih virusa i evolucije određenih patogena.

Prema riječima ruskog stručnjaka, svake godine se pojave nove zaraze zbog promjena u prirodnim staništima i ovakva situacija će se sigurno ponoviti, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh