Nauka

Stručnjaci iz Kine otkrili koliko dugo traju antitijela na koronavirus

Najnovija istraživanja sprovedena u Kini pokazuju da nivo antitijela koja se stvaraju nakon oporavka od korona virusa opadaju nakon samo dva do tri mjeseca.

Koronavirus - Ilustracija / Zena.blic.rs

Istraživači sa medicinskog univerziteta u Čungkingu, tvrde da to pokazuje da uvođenje takozvanih ‘imunitetskih pasoša’ zbog putovanja može da bude veoma rizično rješenje, a takođe ukazuje na to da socijalna distanca i izolacija najugroženijih treba da se primjenjuje još dugo, piše “Reuters”.

U istraživanju je učestvovalo 37 pacijenata sa simtomima korona virusa i isto toliko pacijenata koji nisu imali simptome, a rezultati su da kod više od 90 posto onih u čijoj je krvi poslije oporavka pronađeno antitijelo IgG, prisustvo tog antitijela značajno opalo poslije dva do tri mjeseca.

Prisustvo antitijela je u obje grupe pacijenata nakon dva meseca opalo za više od 70 posto.

Ipak, član istraživačkog tima tvrdi da ovi rezultati ne osporavaju da neki drugi.

Međutim, jedan kineski virusolog koji nije bio član istraživačkog tima tvrdi da ovi rezultati ne osporavaju mogućnost da drugi dijelovi imunog sistema mogu pružiti zaštitu od korona virusa.

Rezultati ove studije ne znače da će se svijet srušiti – kaže ovaj naučnik, koji ističe i da je broj pacijenata obuhvaćenih studijom mali, piše “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh