Nauka

Mladi duplo manje podložni zarazi

Osobe mlađe od 20 godina su duplo manje podložne obolijevanju od COVID-19 u poređenju sa starijim osobama, dok se klinički simptomi ove bolesti ispoljavaju samo kod petine djece i adolescenata, pokazalo je novo istraživanje.

Djeca i zaštitne maske - UNR.edu

U ovom istraživanju matematički model pandemije virusa korona formulisan je na osnovu podataka koji se odnose na 32 mjesta iz šest zemalja – Kine, Italije, Japana, Singapura, Kanade i Južne Koreje, a rezultati studije su objavljeni u časopisu Nature Medicine.

Istraživanje je pokazalo da se simptomi zaraze virusom korona pojavljuju u 69 posto slučajeva kod osoba preko 70 godina starosti, prenijela je agencija “Reuters”.

Zatvaranje škola, koje je u mnogim zemljama uvedeno zbog pandemije, najvjerovatnije ima ograničen uticaj na suzbijanje širenja zaraze, navode autori ove studije.

Naučnici su takođe formulisali simulirani model pandemije u 146 glavnih gradova širom svijeta i otkrili da očekivani broj kliničkih slučajeva zavisi od prosječne starosne strukture, te da zemlje s mlađim stanovništvom trpe manji teret usljed pandemije.

Jedan od lidera tima koji je sproveo istraživanje Rozalind Ego sa Londonske škole za higijenu i tropske bolesti napominje da su rezultati studije proistekli iz simuliranih modela i da bi trebalo da budu potkrijepljeni istraživanjima realne situacije u vezi s pandemijom, prenosi “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh