Nauka

Kako nauka piše ljubav? Magnetna rezonanca mozga majke dok ljubi bebu

Pogledajte prvu magnetnu rezonancu mame i bebe, snimljenu istovremeno.

Magnetna rezonanca mozga majke dok ljubi bebu - Facebook

U septembru 2019. godine nastao je jedan nesvakidašnji snimak. Napravila ga je neuro naučnica Rbeka Saks, a na njemu se nalazi snimak njene i glavice njenog dvomjesečnog sina, dok ga ljubi.

Na snimku se vidi da je mozak djeteta glađi i tamniji. To se dešava jer mozak bebe ima manje bijele mase koja se sastoji od mijelina – masnog tkiva koje služi kao izolacija za moždane nerve, piše NH Neuro Training.

Aktivirana mjesta na snimku pokazuju gdje je ljubljenje izazvalo hemijsku reakciju u mozgu. Ljubljenje izaziva lučenje hormona oksitocina koji se naziva i ‘ljubavni hormon’ jer podstiče osjećaj naklonosti nekome i vezanosti.

Ljubljenjem se takođe oslobađa dopamin, zbog čega se osjećamo dobro, kao i vazopresin koji majke čini povezane sa bebama ili romantičnim partnerima. Takođe se oslobađa i serotonin koji pomaže u regulisanju raspoloženje, prenosi “National geographic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh