Nauka

Nova studija pokazala da je do 270.000 Izraelaca bilo zaraženo koronavirusom

Antitijela u njihovoj krvi ukazuju da su bili zaraženi.

Koronavirus - Softpower.ug

Dva do tri procenta stanovništva Izraela bilo je zaraženo koronavirusom, što je najmanje deset puta više od broja potvrđenih slučajava, pokazala je prva studija zasnovana na reprezentativnom uzorku seroloških testova, piše “Buka“.

To znači da je čak 180.000 do 270.000 Izraelaca možda bilo inficirano novim virusom, a da većina nije imala nikakve simptome, prenose izraelski mediji.

Međutim, antitela u njihovoj krvi ukazuju da su bili zaraženi.

Do sada se procjenjivalo da potvrđeni slučajevi, nešto više od 17.000, predstavljaju većinu zaraženih u Izraelu.

Uzeti su uzorci krvi 1.700 Izraelaca, uključujući zdrave ljude koji su dobrovoljno dali krv.

Korišćeni su testovi sa 95 do 98 posto tačnosti i naučnici su pronašli antitijela koja se pojavljuju sedmicu do dvije poslije izloženosti virusu.

Ostalo je međutim nejasno koji nivo zaštite ta antitijela pružaju i koliko dugo.

Utvrđeno je takođe da je stopa zaraženosti žena 1,2 procenta u poređenju sa 2,6 među muškarcima.

Pokazalo se da je i najveći procenat zaraženosti kod osoba između 40 i 59 godina, 3.6 procenata, a kod mladih od 19 godina 0,8 procenata.

Uprkos ovim rezultatima Izrael je dalje daleko od situacije “imuniteta krda” u kojoj bi većina stanovništva bila inficirana da bi širenje bolesti usporilo i čak zaustavilo.

Za to je potrebno da 60 procenata stanovnika bude inficirano.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh