Nauka

Historijski događaj: Astronauti SpaceX-a i NASA-e pristali na svemirsku stanicu

Američki astronauti Doug Hurley i Bob Behnken pristali su u misiji NASA-e i SpaceX-a na svemirsku stanicu.

Astronauti - YouTube

Njihova Dragon kapsula koju je snabdjela i njome upravljala privatna kompanija SpaceX Elona Muska pristala je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Astronauti će morati pričekati da se završe provjere curenja i pritiska prije nego što se mogu iskrcati i pridružiti ruskoj i američkoj posadi koja je već na ISS-u. Putovanje je trajalo oko 19 sati.

Historijski je ovo uspjeh Muskove kompanije koja je jučer s Floride lansirala dvojicu astronauta u svemir, što je prvo polijetanje Amerikanaca s američkog tla u zadnjih devet godina. Ovo je i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju, piše “Index“.

Raketa Falcon 9 je poletjela u 15 sati i 22 minute po lokalnom vremenu (21 sat i 22 minute po hrvatskom vremenu). Nakon lansiranja, raketa Falcon 9 bez problema spustila se nazad na Zemlju, a kapsula Crew Dragon s astronautima Robertom Behnkenom i Douglasom Hurleyem krenula prema Međunarodnoj svemirskoj stanici.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh