Nauka

Naučnici vjeruju da kanabis može pomoći u sprečavanju i liječenju koronavirusa

Tim kanadskih naučnika vjeruje da kanabis može pomoći u prevenciji, a zatim i u liječenju koronavirusa. Oni su se fokusirali na pojedine aktivne supstance u kanabisu koje mogu ojačati zaštitu ćelija od koronavirusa.

Koronavirus - Twitter

Istraživači s Univerziteta u Lethbridgeu su uvjereni da neki aktivni sastojci iz kanabisa mogu utjecati na sprečavanje ulaaka virusa u ćelije pluća u kojima se potom množi i širi. Sugeriraju kako kanabis može smanjiti ulazne tačke virusa do 70 posto.

Prema kanadskoj studiji, kanabiodioli bi promijenili nivo ACE2 u tijelu, što bi čovjeka učinilo manje “poželjnim” domaćinom za virus i, u teoriji, smanjilo rizik od infekcije, piše New York Post.

“Naš rad bi mogao imati ogroman utjecaj jer nema mnogo lijekova koji bi mogli smanjiti infekciju za 70-80 posto”, stoji u studiji.

Oni su od 800 varijanti kanabisa izdvojili 13 ekstrakata za koje vjeruju da mogu utjecati na nivo ACE2 u ljudskom tijelu.

Naučnici su naglasili da je potrebno još istraživanja kako bi dokazali učinkovitost kanabidiola.

“Vjerujemo da bi u budućnosti pripravci od kanabidiola mogli biti dodatak liječenju ili preventiva u borbi protiv koronavirusa”, kazala je istraživačica Olga Kovalchuk, prenosi “Klix“.

Kanabis se čak može upotrijebiti za “razvijanje jednostavnih preventivnih tretmana u obliku proizvoda za ispiranje usta i grla”, pokazala je studija, uz “potencijal da se smanji ulazak virusa” kroz usta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh