Nauka

Astronomi pronašli izvor misterioznih radio talasa iz svemira

Neutronska zvijezda magnetar iz sazviježđa Mliječni put, nazvana SGR 1935 + 2154, možda je upravo doprinjela rješavanju misterije brzih radio-signala iz dubokog svemira koji godinama zbunjuju astronome.

Zvijezda smrti - Nezavisne.com

Opservatorije širom planete registrovale su 28. aprila rafal nevjerovatno jasnih radio talasa u trajanju od milisekunde, praćen jasnom emisijom x-zraka, piše australijski naučni časopis “Science Alert”.

Astronomi još analiziraju dobijene podatke, ali se većina njih slaže da bi ovaj događaj mogao konačno da otkrije izvor brzih radio-talasa (FRB) za kojim se godinama traga, navodi “Tanjug”.

Brzi radio-talasi jedna su od najfascinantnijih misterija u svemiru.

Ovi izuzetno snažni radio signali iz dubokog svemira, galaksija udaljenih milion svjetlosnih godina, oslobađaju više energije od 500 miliona sunaca.

Ipak, traju manje od treptaja oka i većina se ne ponavlja, što ih čini vrlo teškim za proučavanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh