Nauka

Nova studija o lijeku Remdesivir govori da bi zaraženi mogli biti izliječeni duplo brže

U SAD-u je urađena nova velika studija o potencijalnoj koristi eksperimentalnog lijeka Remdesivir u liječenju zaraženih koronavirusom.

Remdesivir - Healthwire.co

Studija je imala za cilj da pokaže koliko dugo hospitalizirani pacijenti treba da uzimaju lijek kako bi došlo do poboljšanja kliničke slike, prenosi “Klix“.

Pacijenti koji se liječe 10 dana postigli su slično poboljšanje kliničke slike kao i oni koji su bili na petodnevnom liječenju ovim lijekom“, rečeno je iz kompanije Gilead Sciences.

Ukoliko bi pacijentima trebalo samo pet dana liječenja umjesto 10 to bi značilo da bi Gilead mogao udvostručiti broj izliječenih.

Međutim, Gilead još uvijek nije objavio dovoljno informacija kako bi znali šta to poboljšanje znači za pacijente. Iz kompanije su naveli da će potpuni rezultati biti obavljeni u narednim sedmicama

Analiza takođe nije upoređivala Remdesivir sa placebom pa je nemoguće utvrditi da li postoji stvarna korist lijeka ili je to do pacijenata.

Ovo je posebno važno za vrijeme bujanja epidemije“. kazao je doktor Merdad Parsey glavni medicinski direktor Gileada.

Remdesivir nije odobren od Uprave za hranu i lijekove i nije dokazan kao efikasan tretman za pacijente sa koronavirusom. Studije o lijeku su u toku, a ubrzo bi trebali biti objavljeni i rezultati istraživanja Nacionalnog instituta za ispitivanje alergija i zaraznih bolesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh