Nauka

Naučnici tvrde da su zabilježili prvi slučaj prijenosa virusa s mrtve na živu osobu

Naučnici s Tajlanda tvrde da su identificirali prvi slučaj osobe koja je oboljela od COVID-19, infekcije koju uzrokuje novi koronavirus, a nakon što je zaražena virusom s mrtvog tijela.

Koronavirus - Abouthungary.hu

Slučaj je prijavljen u pismu koji je objavio žurnal Forenzičke i legalne medicine. Slučaj je opisan kao “prvi izvještaj o COVID-19 infekciji i smrti među medicinskim radnicima u jedinice forenzičke medicine”.

Pismo su napisali Won Sriwijitalai iz RVT Medicinskog centra u Bangkoku, Tajland, i Viroj Wiwanitkit s Hainan medicinskog Univerziteza u Haikou, Kina.

Čini se da je ovo prvi slučaj transimisije između mrtve i žive osobe u bilo kojoj zemlji. Autori su, piše Business Insider, pacijenta identifcirali samo kao “forenzičara iz Bangkoka”.

Naučnici još uvijek ne znaju precizno koliko dugo se koronavirus zadržava u tijelu nakon smrti, a na Tajlandu ne vrše rutinsku inspekciju tijela pacijenata koji su umrli od COVID-a, navodi se u pismu te zaključuje da je stoga teško dobiti jasnu sliku situacije.

“Trenutno nemamo podataka o preciznom broju tijela koja su kontaminirana virusom jer nije rutinska praksa pregledati tijela umrlih od COVID-a na Tajalndu”, napisali su.

Navode kako je radnik bio u kontaktu samo s tijelima umrlih od COVID-a: “Mala je šansa da forenzičari dođu u kontakt sa zaraženim pacijentom, ali imaju kontakt s biološkim uzorcima i tijelima.”
Pismo su pisali 20. marta, dodali su, kada su u Tajlandu bila zaražena samo dva medicinska radnika, kada je bilo tek 272 oboljelih u zemlji i nije bilo lokalne transmisije virusa.

Oni su također sugerirali da oni koji rade s tijelima moraju koristiti iste protokole za dezinfekciju kao i drugi zdravstveni radnici.

Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kažu da je prijenos patogena s mrtvih tijela rijedak, dodajući da “većina ne preživi dugo u ljudskom tijelu nakon smrti”.

Ipak, u Velikoj Britaniji, Agencija za javno zdravstvo Engleske savjetovalo je oprez osoblju koje radi s tijelima pacijenata koji su umrli od COVID-a, navodeći da “postoji rizik”.

“Oni koji su u kontaktu s tijelima umrlih od infekcija trebaju biti svjesni da postoji mogućnost da će postojati rizik od infekcije kroz tjelesne tekućine i tkiva onih kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV2”, saopćilo je 31. marta Glavno britansko savjetodavno tijelo za zdravstvo, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh