Nauka

Apple i Google razvijaju tehnologiju koja će upozoravati na korona virus

Njihova metoda djelovat će tako da će se koristiti signal Bluetootha na pametnim telefonima.

Apple - Flickr.com

Apple i Google zajednički razvijaju tehnologiju koja bi trebala upozoriti osobu da je nedavno došla u kontakt s nekim za koga se kasnije ustanovilo da je pozitivan na korona virus, javlja BBC, prenosi Hina.

Njihova metoda djelovat će tako da će se koristiti signal Bluetootha na pametnim telefonima pomoću kojega će se pokazati s kime je vlasnik nedavno bio u kontaktu, dovoljno dugom i bliskom da se eventualno zarazi.

Ako se za nekog od ljudi s kojima je bio u kontaktu pokaže kasnije da je pozitivan na korona virus, vlasniku telefona bit će poslano upozorenje.

Privatnost od najveće važnosti
Neće se snimati podaci o GPS lokaciji ili osobni podaci, kažu tvrtke.

“Privatnost, transparentnost i pristanak su od najveće važnosti u ovom projektu i veselimo se graditi ga u konzultacijama sa zainteresiranim dionicima”, kažu Apple i Google u zajedničkom saopćenju.

“Otvoreno ćemo objavljivati informacije o našem radu kako bi ih drugi mogli analizirati”, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh