Nauka

Naučnici došli do otkrića: Virus koristi šećer kako bi prevario imuni sistem; Ponaša se vuk u jagnjećoj koži

Naučnici sa univerziteta u Sauthemptonu tvrde da se koronavirus uvlači u šećere koji im onda pomažu da izbjegnu imuni sistem tijela.

Koronavirus - Krstarica.com

Oni kažu da novi virus koristi šećere kako bi ušao u tijelo kao “vuk u jagnjećoj koži”.

Tim istraživača koji predvodi Mak Krispin rekao je da virus ipak nije zaštićen kao drugi, kao npr HIV, kao i da će ove informacije pomoći ljudima koji prave vakcinu.

On je objasnio da ovaj virus ima veliki broj šiljaka na površini koje koristi kako bi se vezao i ušao u ćelije u ljudskom tijelu. Ti šiljci su presvučeni šećerima, koji prikrivaju njihove virusne proteine i pomažu im da izbjegnu imuni sistem tijela.

Ovako se oni ponašaju kao vukovi u jagnjećoj koži. Ipak, jedno od naših glavnih otkriće jeste da bez obzira koliko šećera ima, nije toliko zaštićen kao drugi virusi. Virus poput HIV koji ostaje u jednom domaćinu, moraju stalno da izbjegavaju imuni sistem čovjeka i zato imaju veoma gust sloj ovog šećera koji im je štit – rekao je on.

Doktor je naveo i da se korona ponaša po sistemu “udaraj i bježi” i da, kao što znamo, prelazi sa osobe na drugu.

On ipak ima nižu gustinu pomenutog šećera, što znači da postoji manja prepreka za imuni sistem da neutrališe virus antitijelom. To je ohrabrujuća poruka za razvoj vakcine – rekao je on, piše “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh