Nauka

Stručnjaci poručuju: “Ne postoji povezanost između 5G mreže i koronavirusa”

Naučna zajednica je osudila teoriju zavjere koja tvrdi da 5G tehnologija pomaže širenju koronavirusa.

5G mreža - Večernji.hr

Zbog čega je ova ideja suluda neki naučnici su i objasnili.

Na društvenim mrežama viralni su video snimci o povezanosti 5G tehnologije i koronavirusa, ali naučnici kažu da su te ideje koještarije, te da biološki nisu moguće.

Ovakve teorije prvo su se pojavile na Facebooku krajem januara, otprilike u isto vrijeme kada su zabilježeni prvi slučajevi u Sjedinjenim Američkim Državama i dijele se u dva tabora.

Jedni tvrde da 5G može oslabiti imunološki sistem čineći ljude podložnijima da “pokupe” virus. Drugi sugerišu da se virus može prenijeti korištenjem ove tehnologije.

Profesor za ćelijsku mikrobiologiju na Univerzitetu Reading Simon Clark objašnjava da takve tvrdnje nisu tačne:

Vaš imunološki sistem može biti preplavljen brojnim stvarima kao što je umor i loša dijeta, ti uticaji nisu ogromni ali mogu vas učiniti podložnijima hvatanju virusa. Radio talasi mogu poremetiti vašu fiziologiju dok vas zagrijavaju, ali 5G radio talasi su maleni i nisu ni blizu dovoljno snažni da utiču na imunološki sistem.

Radio talasi uključeni u 5G i drugu tehnologiju mobilnih telefona su niske frekvencije elektromagnetskog spektra. Oni su manje moćni od vidljive svjetlosti i nisu dovoljno jaki da oštete ćelije za razliku od sunčevog zračenja i medicinskih x-zraka koji su štetniji.

Ideju da 5G može prenijeti koronavirus negira profesor pedijatrije na Univerzitetu u Bristolu Adam Finn:

Virusi i elektromagnetski valovi mobilnih telefona i internetske veze su različite stvari. Različite su kao kreda i sir.

Postoji velika mana u ovoj teoriji zavjere, a to je da se virus širi i u zemljama u kojima još nije uvedena ova tehnologija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh