Nauka

Epidemiolog otkrio detalje na konferenciji: Šta korona radi mozgu

Korona virus SARS-CoV-2 izaziva neurololška oštećenja kod malog broja pacijenata koji razviju težu kliničku sliku.

Koronavirus - Avaz.ba

Epidemiolog iz grčkog Ministarstva zdravlja Soitiris Ciodras prenio je na današnjoj konferenciji nove podatke do kojih je došao tim neurologa iz cijelog svijeta prema kojima oko 15 posto pacijenata koji razviju teže simptome mogu imati neurološka oštećenja izazvana bolešću Kovid-19.

Osim već poznatih simptoma – temperature, kašlja i poteškoća u disanju, određeni pacijenti razvijaju disfunkciju mentalnog kapaciteta, zbunjenost, letargiju, epilepsiju, pa čak i moždani udar – rekao je Ciodoras na svom redovnom obraćanju grčkoj javnosti.

Kako je objasnio, čini se da virus pogađa mozak i nervni sistem čak 15 posto teško bolesnih pacijenata.

Od ranije je poznato da virus može zahvatiti mozak i izazvati njegovu upalu, a problemi sa iscrpljivanjem kiseonika usljed lošeg disanja mogu uticati na rad mozga, prenosi “Telegraf“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh