Nauka

Kina: Počelo testiranje vakcine za virus korona

Ambasador Kine u BiH Ji Ping izjavio je da je njegova zemlja počela testiranje vakcine za virus korona i da je trenutno u prvoj fazi kliničkog ispitivanja.

Vakcina - Nezavisne.com

Vakcina je ubrizgana u ljudsko tijelo i trenutno smo ušli u prvu fazu kliničkog ispitivanja. Odabrali smo i određene efikasne lijekove i rješenja tretmana, te ih preporučili za kliničko liječenje“, rekao je Ji za “Nezavisne“.

On je dodao da je, suočavajući se sa nepoznatim virusom, Kina brzo organizovala naučna istraživanja i za kratko vrijeme postigla pozitivan napredak.

O trenutnoj situaciji u Kini, Ji je rekao da je do 26. marta više od 74.000 pacijenata zaraženih virusom korona izliječeno i otpušteno iz bolnica u Kini.

Stopa izlječivosti je premašila 90 odsto, a 8. aprila će biti ukinuta restrikcija kretanja u gradu Vuhan. Trenutno je širenje epidemije u Kini uglavnom suzbijeno, s obzirom na činjenicu da većina provincija i gradova već nekoliko dana zaredom bilježi ‘nulti rast’ domaćih slučajeva“, istakao je Ji.

On je dodao da je do sada u Kini potvrđeno više od 700 slučajeva ”uvezenih” iz inostranstva, te da ostaje rizik pojedinačnih novopotvrđenih slučajeva i izbijanja epidemije u malom krugu.

Ji je ukazao da kineski narod izražava saosjećanje i spremnost da stane uz prijateljske narode BiH, te kao najvažnije naglasio da se ojača razmjena iskustava u prevenciji i kontroli epidemije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh