Nauka

I mačke se emotivno vežu za ljude, možda i više nego psi

Većina će ljudi psa doživjeti kao “vjernog pratioca”, a mačku će uglavnom opisati kao životinju koja se ne da ukrotiti i ne pokazuje prevelik interes za ljude.

Mačka i vlasnik - Petmagazine.rs

No prema novom istraživanju, i mačke se mogu vezati za svoje ljudske prijatelje, baš kao i psi.

“Poput pasa, i mačke pokazuju društvenu fleksibilnost u pogledu svoje privrženosti prema ljudima”, rekla je naučnica Kristyn Vitale sa Sveučilišta Oregon, a kaže i da je “većina mačaka vezana za svoje vlasnike i doživljavaju ih kao izvor sigurnosti kad su u novom okruženju”, prenosi “24sata“.

Već su prije mnogi eksperimenti o ponašanju životinja pokazali da neke životinje u nesigurnom okruženju pokazuju takozvanu “sigurnu privrženost”, kad u ljudima vide sigurnost. Sada je tim naučnika s dr. Vitale na čelu isto provjerio za mačke, na uzorku od 79 mačića i 38 odraslih mačaka.

Najprije su mačku ili mačića i njihovog ljudskog skrbnika smjestili zajedno u sobu u kojoj je čovjek sjedio u označenom krugu. Ako je mačka ušla u krug, čovjek bi mogao s njom započeti interakciju, pričati joj ili je dragati. Nakon dvije minute čovjek bi otišao, a mačku bi ostavio. Nakon još dvije minute, vratio bi se u sobu i ponovo sjeo u krug.

Čitav je test sniman, a naučnici su analizirali video kako bi ispitali vrstu privrženosti mačaka prema ljudima.

U testu je 64,3 posto mačića pokazalo takozvanu ‘sigurnu privrženost’ prema ljudima (kad su s njima opušteni bez obzira na okolinu), a 35,7 posto ih je pokazalo ‘nesigurnu privrženost’, što znači da bi pokazali radost kad se čovjek vratio, ali onda se od njega ne bi uopće odvajali (nisu se osjećali dovoljno sigurnima sami istraživati) ili bi ga pak skroz ignorirali.

Odrasle mačke pokazale su slično ponašanje: njih je 65,8 pokazalo sigurnu privrženost, dok je 34,2 posto bilo nesigurno privrženo – a obje su stope prilično blizu 65-postotnoj stopi sigurne privrženosti koja se vidi kod ljudske novorođenčadi.

Inače, stepen privrženosti kod mačaka je nešto viši nego što je bio na testu sa 59 pasa: kojih je 61 posto bilo sigurno, a 39 posto nesigurno privrženo.

Ovo pokazuje da mačke nisu tako nezainteresirane za ljude, te da mogu biti simpatično i vjerno društvo, odnosno da imaju sposobnost i potrebne osobine za stvaranje duboke povezanosti s ljudima.

“Mislim da postoji općenita ideja o tome da su psi društveni, a mačke ne, ali mnogo je varijabilnosti koje treba uzeti u obzir kod obje populacije”, zaključila je dr. Vitale za Science Alert.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh