Nauka

Izraelci tvrde da imaju terapiju koja liječi rak

Alpha Tau Medical, izraelska kompanija za proizvodnju medicinske opreme, razvila je terapiju za liječenje raka koja je dokazano smanjila ćelije karcinoma među svim testiranim pacijentima.

Rak - nezavisne

Tretman imena Alpha DaRT inovativni je tretman liječenja raka koji uništava samo agresivne tumore dok štedi zdravo tkivo koje ih okružuje, prenosi portal “Israel Now”.

Učinkovita i sigurna tehnologija

Studije objavljene u 14 recenziranih naučnih časopisa otkrile su da je tehnologija učinkovita i sigurna za različite indikacije, uključujući tumore za koje se smatra da otporni na standarnu terapiju, prenosi “Index“.

Jedna od studija koja je uključivala agresivne i ponavljajuće tumore kože, glave i vrata pokazala je da je liječenje Alpha DaRT-om dovelo do skupljanja tumora u 100 posto slučajeva, dok je u 78 posto slučajeva bilo ukupno uništavanje tumora.

Alfa čestice su u medicini poznate kao vrlo smrtonosne za ćelije karcinoma, ali kako su učinkovite samo u kratkom vremenu, mogu biti neprikladne za liječenje raka.

Zabrinjavajuće brojke

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) upozorava na smrtnost tih bolesti. Procjenjuje se da je u 2018. bilo čak 18,1 milion novih slučajeva i 9,6 miliona smrti. Jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena u svijetu dobiće rak tokom života.

Od zloćudnih bolesti umire jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena. Osim toga, svaka šesta smrt na svijetu posljedica je raka, što ga čini drugim vodećim uzročnikom smrti, odmah iza kardiovaskularnih bolesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh