Nauka

Na Mjesecu će biti napravljena fabrika za proizvodnju kiseonika

Novo postrojenje za kiseonik bazirano na Mjesečevoj prašini trebalo bi da postavi temelje ljudske budućnosti na Mjesecu.

Astronaut - Ilustracija/Blic.rs

Evropska svemirska agencija (ESA) otvorila je postrojenje kao dio svojih planova za nastanjivanje na Mjesecu u narednim godinama.

Ako ćemo već da živimo na Mjesecu, trebalo bi da imamo i dovoljno kiseonika kako bismo mogli da pravimo sve što nam treba, uključujući i gorivo koje će nam pomoći da se dalje istražuje svemir?

ESA se naime, nada da bi novo postrojenje moglo da otkrije praktične načine upotrebe Mjesečeve prašine poznate kao regolit, piše “B92“.

“Ako budemo imali sopstveno postrojenje za kiseonik, to će nam omogućiti da se fokusiramo na proizvodnju. Mjerićemo ga masenim spektrometrom. Sposobnost za dobijanje kiseonika iz resursa koji se nalaze na Mjesecu očigledno bi bila od velike koristi za buduće lunarne doseljenike, i za disanje i za lokalnu proizvodnju raketnog goriva”, rekla je Beth Lomax sa Univerziteta u Glasgovu.

Prije nego što se tehnologija iznese na površinu, biće joj potrebno podešavanje kako bi mogla da se koristi u oštrim uslovima koji vladaju na Mjesecu.

Kiseonik je najzastupljeniji elemenat u Mjesečevoj prašini, a eksperimenti su pokazali da čini čak 45 posto njene težine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh