Nauka

“Ako postoje, vanzemaljci smrde”

Naučnici koji se bave analiziranjem uslova života na drugim planetama procjenjuju da vanzemaljci, ako postoje, imaju neprijatan miris za ljude, odnosno da smrde.

No image - Haber.ba

Nasin rover “Curiosity” otkrio je na površini Marsa organske i hemijske molekule, od kojih bi neke mogle biti indicija za postojanje života.

Zajedno sa elementima koje već poznajemo, poput vodonika i ugljen-dioksida Mars ima isti hemijski sastav kao gasovi koje čovjek proizvodi u stanju nadutosti, prenosi “Srna”.

“Razumno je pretpostaviti da bi se Marsovci osjetili kao ljudski gasovi”, potvrdila je Klara Susa-Silva, naučnik koji se bavi analizom Marsove atmosfere i površine.

Kako navodi portal “Popular mecbahnics”, Mars nije jedini svijet u Sunčevom sistemu koji bi teoretski mogao imati “smrdljive oblike života”.

Saturnov mjesec Titan širi zanimljive mirise – dio gasova i ugljovodnika koje je prikupila letjelica “Kasini” naučnici su koristili za kreiranje recepta kojim su se replicirali “aromatični mirisi” Titana.

Miris Titana, s obzirom na sastav koji uglavnom čine azot, metan, benzen te drugi aromatični gasovi, mirisao bi na mješavinu ljudskih gasova i benzina.

Američki astrofizičar i naučnik Sara Siger, međutim, tvrdi da vanzemaljski oblik života na Titanu, da postoji, ne bi zaudarao na tu mješavinu već na – goriva.

Jedan od ključeva za pronalazak vanzemaljskog života mogao bi biti fosfin, ekstremno zapaljivi, nevjerovatno toksični i smrdljivi molekul. On se ne može spontano formirati na planetama već je potrebna energija za njegov nastanak.

Ako se bilo gdje u Sunčevom sistemu otkrije prisutnost fosfina, to znači da je otkriveno i prisustvo nekog oblika života, ističu naučnici.

Isto tako, čovjek i planeta Zemlja mogli bi da smrde vanzemaljcima – “to je dvosmjerna ulica”, zaključuju kosmolozi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh