Nauka

Šta se dogodi kada napravite hljeb od kvasca starog 4.000 godina

Jedan arheolog-egiptolog, jedan biolog i stručnjak za pripremanje jela sa kvascem udružili su se da bi testirali da li je još upotrebljiv kvasac koji su pronašli na dnu posuda u kojima su bila jela i piva stara 4.000 godina, iz vremena srednjeg carstva u drevnom Egiptu.

Hljeb - Porodica-zdravlje.com

Ovaj eksperiment i njegovi rezultati opisani su i objavljeni u najnovijem dvobroju stručnog časopisa “Arheolodži” za novembar i decembar 2019.

Kvasac je, čim je bio aktiviran, ponovo počeo da se razmnožava. Naime, kvasac je jednoćelijska gljiva koja ne gubi svoja svojstva ni kada se osuši. To je već isprobala arheolog Serena Lav sa Univerziteta u Kvinslendu koja je sa kvascem sakupljenim sa dna posuda nađenih u grobnicama Egipćana i koristeći recepte koje je našla među pergamentima sa hijeroglifima dobila čak nekoliko vrsta piva.

Ona se sada priključila “pekaru” koji je postavio sebi zadatak da od kvasca starog četiri hiljade godina ispeče hljeb kakav su vjerovatno pravili i jeli drevni Egipćani. Šimus Blekli je krenuo u potragu za ostacima tijesta u posudama koje su četiri milenijuma bile u grobnicama da bi pokušao da aktivira kvasac i da bi ispekao hljeb.

Blekli je obišao nekoliko američkih univerziteta koji imaju muzejske kolekcije egipatskih starina (Harvard, Univezitet Bostona) da bi od njih dobio dozvolu da skine tanak sloj kvasca sa dna posuda, a zatim je smislio neinvazivni metod da što manje ošteti te skromne ostatke kvasca i da ih ne kontaminira prljavšinom koja je pala preko njih. On je injekcijom izvukao kvasac da ga ne bi zagadio plijesnima i drugim vrstama gljiva koje bi kasnije spriječile da se kvasac “probudi” i počne da se razmnožava.

Potrebnu vlagu je obezbjedio vlažnom sterilnom vatom i tako je obnovljen “život” kvasca koji je zatim pomiješao sa jednom vrstom brašna koje se dobija od žitarica kakve su Egipćani koristili i nastavio da postupa sa dobijenim testom kao što se to danas radi u pekarama.

Članovi ekipe su na kraju probali hljeb i konstatovali da se može jesti, a sljedeći korak je, kazao je Blekli, da se utvrdi precizna starost kvasca koji je korišćen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh