Nauka

Koliko košta najskuplji lijek na svijetu

Američki regulatori odobrili su puštanje lijeka u promet u maju ove godine. Lijek se uzima jednokratno, a cijena nije nimalo pristupačna.

Lijekovi - Loususi.info

Samo jedna doza leka “Zolgensma” švicarke farmaceutske kompanije “Novartis” košta 2,1 miliona dolara, što ga čini najskupljim medicinskim sredstvom na svijetu, piše “National geographic“.

Novi lijek za spinalnu mišićnu atrofiju Zolgensma postao je važan pokretač osjetno boljih poslovnih rezultata u trećem tromesečju, objavio je njegov proizvođač, švicarskii farmaceutski div Novartis.

Ukupni prihodi ove kompanije u trećem tromjesečju porasli su 10 posto, na 12,2 milijarde dolara. Neto dobit uvećana je osam posto, na dvije milijarde dolara.

Među tri ključna pokretača rasta u Novartisu izdvajaju Zolgensmu, gensku terapiju za djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije, uz Cosentyx, lijek za psorijazu i artritis, i Entresto, kojim se liječe hronične srčane bolesti.

U razdoblju od jula do septembra lijek je generisao prihode od 160 miliona dolara, navode u Novartisu, prvi put objavljujući konkretne brojke.

Polovina pacijenata koji danas uzimaju Zolgensmu ranije se liječila konkurentskim proizvodom američkog Biogen.

Lijek je imao uspjeha u SAD-u ali još čeka odobrenje regulatora u Evropskoj uniji i Japanu. Izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan tvrdi da to nema nikakve veze s nedavno objavljenim izvještajima o navodnoj manipulaciji podacima iz istraživanja.

Ipak, priznaje da još ima otvorenih pitanja u vezi s njegovom proizvodnjom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh