Nauka

Namirnica koja spriječava razvoj raka pluća 

Konzumiranje jogurta i namirnica bogatih vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, pokazali su rezultati nove američke studije objavljeni u časopisu ‘JAMA Oncology’.

Rak pluća - Nezavisne.com

Naučnici podsjećaju da je prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta te njihov utjecaj na zdravlje već utvrđen kada su posrijedi kardiovaskularne bolesti i karcinomi probavnog sistema.

Nova otkrića temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 miliona odraslih osoba iz Sjedinjenih Američkih Država te iz evropskih i azijskih zemalja. Ona upućuju na to da ovakva vrsta prehrane može učinkovito spriječiti razvoj raka pluća.

Učesnici studije bili su podijeljeni u pet grupa ovisno o količini vlakana i jogurta koje su konzumirali.

Kod onih među njima koji su konzumirali najviše spomenutih namirnica uočen je 33 posto manji rizik od razvoja karcinoma pluća u usporedbi sa grupom koja nije konzumirala jogurt ni namirnice bogate vlaknima.

Naša studija pruža snažne dokaze koji idu u prilog američkim Smjernicama o prehrani za razdoblje 2015. – 2020., kojima se preporučuje prehrana bogata visokim učešćem vlakana i jogurta. Tu smo inverznu povezanost primijetili među aktualnim i bivšim pušačima, ali i kod osoba koje nikada nisu pušile te jednako među muškarcima i ženama te osobama različitog porijekla – rekla je jedna od autorica studije, dr. Naula Ksiou Šu koja se bavi istraživanjem raka u sklopu Programa za istraživanje epidemije karcinoma u Centru za rak ‘Vanderbilt-Ingram’.

Šu je istakla kako su za ovaj pozitivan učinak vlakana i jogurta na zdravlje odgovorna prebiotička svojstva namirnica (prebiotici su neprobavljivi sastojci nekih namirnica koji potiču rast korisnih mikroorganizama u crijevima te garantiraju zdrav i snažan razvoj crijevne flore) i probiotička svojstva jogurta koja mogu neovisno ili sinergistički modulirati mikrobiotu crijeva na kvalitetan način, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh