Nauka

Robot-pas ne traži hranu ni šetnju, košta oko 3.000 dolara

Robot-pas kompanije “Sony” pod imenom Aibo, može da uključi mikrotalasnu rernu i usisivač, upozorava lavežom da je mašina za veš završila sa pranjem, ali i pravi selfije i pozira.

Robot-pas - Aibo.com

“Sony” neprestano dodaje nove funkcije robotu psu, a najnovije performase podrazumijevaju da Aibo može da komunicira sa nizom pametnih uređaja u domaćinstvu kako bi olakšao život svojim vlasnicima, pieš “Tanjug”.

Demonstracija vještina koje Aibo posjeduje, održana je na sajmu “CEATEC” u Tokiju, najvećem japanskom sajmu IT-a i elektronike.

Prikazano je, između ostalog, kako Aibo daje signal rerni da se uključi, odmah po dolasku vlasnika u kuću, kako bi ih što prije sačekao topao obrok, prenosi “RTS”.

Mali robot je programiran i da pozira fotografu, ako je to neophodno, zauzimajući simpatične poze. S druge strane, Aibo može i da fotografiše ljude, pravi selfije i fotografije postavlja na društvenim mrežama.

Ranije ove godine, iz kompanije “Sony” je najavljeno da Aibo može biti i pas čuvar. Uz pomoć kamerica i mikrofona, robot pas može da vrši inspekciju poslovnih ili stambenih prostorija i budno motri na vaš dom, uz mejsečnu naknadu od 14 američkih dolara.

U zavisnosti od konfiguracije, jedan Aibo može koštati do 3.000 dolara.

Tako na primjer, postoji mogućnost da vaš Aibo robot pas prepoznaje lica. Po potrebi, može da memoriše imena i lica za do deset ljudi.

U kompaniji “Sony” navode da su od početka ove godine kupcima isporučili 20.000 robot-ljubimaca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh