Nauka

Opasnost po bioraznolikost: Na trgovini divljim životinjama zarađuju se milijade

Legalna i ilegalna trgovina divljim životinjama industrija je vredna milijarde dolara i jedna je od većih prijetnji po bioraznolikost. Ali, razmjere te trgovine ne shvataju se dovoljno ozbiljno.

Trgovina životinja - Nationalgeographic.rs

Više od 5.500 vrsta ptica, sisara, vodozemaca i gmizavaca, predmet je trgovine na tržištu divljim životinjama, što je otprilike 50 posto više nego što se ranije pretpostavljalo, objavljeno je u časopisu “Science”.

Istraživanje naučnika sa univerziteta na Floridi i sa britanskog univerziteta u Šefildu pokazalo je da su ugrožene vrste u tome nesrazmjerno zastupljene.

Pokazalo se tako da se trguje svakom četvrtom vrstom sisara, a te se životinje uglavnom koriste za proizvodnju raznih proizvoda, poput na primjer ljuskari, koji se ubijaju zbog ljuski i mesa.

Trguje se i svakom četvrtom vrstom ptica, podjednako kao kućnim ljubimcima i za upotrebu u tradicionalnoj medicini. Tako na primjer, raste potražnja za kljunorozima kojih je posljednjih godina prodato na desetine hiljada.

Na tržištu je i svaka osma vrsta gmizavaca i svaka deseta vodozemaca, uglavnom kao egzotičnih kućnih ljubimaca.

Autori izvještaja na osnovu trendova predviđaju da će buduća trgovina, zakonita i nezakonita, uključiti još 3.000 vrsta, uglavnom ugroženih, poput afričkih ljuskara, kojima je počelo da se trguje nakon što je one azijske teže pronaći.

“Često se očuvanjem neke vrste počnemo da bavimo tek pošto se zabilježi drastičan pad njihovog broja”, zaključuju autori, prenosi “National geographic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh