Nauka

Naučnici otkrili neurone odgovorne za zaboravnost

Radoznalima je sigurno bar jednom palo na pamet pitanje – Zbog čega tako brzo zaboravljamo snove? Nauka je možda pronašla odgovor na ovo pitanje nedavnim istraživanjem.

No image - Haber.ba

Iako se zaboravnost tretira kao loša osobina, kada govorimo o gubitku pamćenja govorimo o jednom od elemenata zdravog funkcionisanja mozga. Nedavna istraživanja otkrila su da u mozgu postoji poseban skup neurona zaduženih za zaboravljanje, koji nastoje da uklone sve nepotrebne informacije nagomilane tokom dana.

Naučnici su u žurnalu “Science”, otkrili da tokom određene faze sna, poznate kao faza brzih pokreta očnih jabučica (ili REM), odvija se proces zaboravljanja, uz pomoć specifičnih neurona smještenih duboko unutar mozga.

Ključ je u ćelijama melanin-koncentrirajućeg hormona (MCH), poznatih po ulozi u stimulaciji osjećaja gladi. Pored ove funkcije, ispostavilo se da MCH ćelije kontrolišu aktivno uništavanje memorije tokom REM faze sna – faze sna po kojoj su sisari i ptice jedinstvena bića i koja je povezana sa snovima.

Istraživanje je sprovedeno na mozgovima miševa, gdje se pokazalo da je tokom REM faze bilo aktivno više od 52% MCH ćelija, za razliku od stanja budnosti gdje je bilo aktivno svega 35% ovih ćelija. Uporedo sa ovim, naučnici su ukazali i na to da su MCH ćelije slale inhibirajuće poruke hipokampusu – centru za pamćenje u mozgu.

Koristeći metode genetske manipulacije, naučnici su uspjeli da uključe i isključe aktivnost MCH neurona. Miševi kod kojih su MCH ćelije bile aktivne, na testovima memorije su pokazali gubitak sjećanja tokom vremena. Na iznenađenje naučnika, aktivirane ćelije su skratile vrijeme koje su miševi provodili njuškajući nove objekte, u poređenju sa poznatim. Kod miševa sa inhibiranom aktivnosti MCH ćelija dešavalo se sve suprotno.

Ovo istraživanje moglo bi da odgovori i na pitanje koje je svima bar jednom palo na pamet – zašto zaboravljamo snove? “Rezultati sprovedenog istraživanja ukazuju da je zaboravljanje snova posljedica aktivnosti MCH ćelija, koje tokom faze sna rade na aktivnom uklanjanju potencijalno nepotrebnih informacija“, izjavio je direktor Centra za Neuronauke pri američkom neprofitnom naučnom institutu (SRI International), doktor Tomas Kildaf.

Uloga sna, kao procesa tokom kog zaboravljamo i obrađujemo informacije i dalje nije dovoljno ispitana, a ovo istraživanje će pomoći u razumijevanju stanja povezanih sa pamćenjem, kao što je Alchajmerova bolest, prenosi “National geographic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh