Nauka

Opasno je i dodirnuti: Je li ovo najotrovnija gljiva na svijetu

Naučnici su došli do ovog neočekivanog otkrića dok su pregledavali materijale lokalnog fotografa iz Cairnsa. Pretpostavljaju da je vjetar donio spore te gljive prije nekoliko hiljada godina.

No image - Haber.ba

U kišnim šumama kod australskog grada Cairnsa u Queenslandu pronađena je otrovna vatrena koraljna gljiva (Poison Fire Coral), koja se smatra jednom od najopasnijih na svijetu. Naučnici su dosad smatrali da se ova vrsta gljiva može naći tek u Japanu i Koreji te su iznenađeni otkrićem.

Ako se pojede, gljiva izaziva bolove u trbuhu, povraćanje, vrtoglavicu, zatajanje organa i snažno oštećenje mozga. Ako se odmah ne potraži ljekarska pomoć, konzumacija dovodi do smrti. Fatalne posljedice moguće su ako se od nje pripremi i čaj.

Opasna je čak i na dodir.

Od stotine otrovnih gljiva koje su poznate stručnjacima, ova je jedina čije se toksini mogu upiti kroz kožu,” izjavio je dr. Matt Barrett za “BBC”. Nakon kontakta s otrovnom vatrenom koraljnom gljivom može doći do upala i dermatitisa popraćenog snažnim svrbežom.

Naučnici su došli do tog neočekivanog otkrića dok su pregledavali materijale lokalnog fotografa iz Cairnsa. Pretpostavljaju da je vjetar donio spore te gljive prije nekoliko hiljada godina.

Otrovna vatrena koraljna gljiva je samo jedna od dvadesetak novih vrsta koje su otkrivene u Australiji u posljednjih šest mjeseci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh