Nauka

Zašto su Inke sagradile Machu Picchu na tako nepristupačnom mjestu?

Jedno od najvećih arhitektonskih dostignuća, sveti grad Inka Maču Pikču, sagrađen je u zabačenom okruženju Anda, na uskom grebenu, visoko iznad prelijepog kanjona. Naučnici sada imaju odgovor zbog čega su Inke svoje remek-djelo izgradile na tako nepristupačnom mjestu.

Machu Picchu - Nationalgeographic.rs

U ponedeljak, 23. septembra 2019, na godišnjem skupu geologa u američkom gradu Feniksu, Rualdo Menegat, geolog sa brazilskog Federalnog univerziteta u Rio Grande do Sulu, predstavio je rezultate detaljne geoarheološke analize koja ukazuje da su Inke namjerno izgradile Maču Pikču – kao i neke od ostalih gradova – na unakrsnim tektonskim linijama.

Pomoću kombinacije satelitskih snimaka i mjerenja na terenu, Menegat je ustanovio gustu mrežu isprekidanih raseda ispod svjetske baštine UNESKO-a.

Njegova analiza pokazuje da pukotine variraju u obimu – od sitnih, koje su vidljive na pojedinom kamenju, do glavnih, 175 kilometara dugačkih procjepa, vezanih za cijele rečne doline.

Budući da neki od tih procjepa imaju pravac sjeveroistok – jugozapad, a drugi sjeverozapad – jugoistok, oni zajedno prave oblik slova ‘H’, i presjecaju se ispod drevnog grada.

Menegatovi nacrti ukazuju da su urbani dijelovi, okolna poljoprivredna dobra, kao i pojedine zgrade i stepenice, usklađeni sa rasjednim linijama.

Geolog navodi da su i drugi gradovi Inka smješteni na presjeku takvih rasjeda.

Smatra da su tektonska kretanja u tom području proizvela mnoštvo usjeka i lako lomljivih kamenih blokova, što je smanjilo potrebu za njihovom obradom i sječenjem i olakšalo gradnju.

“Bilo bi nemoguće izgraditi ovakav grad visoko u planinama da građevinski materijal nije bio dostupan”, dodao je.

Mreža geoloških nepravilnosti pružala je i druge prednosti Inkama, kao što je skladištenje vode.

“Tektonske pukotine tog područja usmjeravale su kišnicu direktno na određeno mjesto”, objašnjava geolog.

Takođe, gradnja na tako visokoj tački imala je korist u vidu izolacije i zaštite od lavina i klizišta, koji su uobičajeni u tom okruženju, prenosi “RTS“.

Usjeci i pukotine ispod Maču Pikčua takođe su pomogli da se mjesto isuši tokom intenzivnih kiša u regionu.

Procjenjuje se da je oko dvije trećine vremena pri izgradnji veličanstvenog grada bilo posvećeno izgradnji podzemnih odvoda.

“Već postojeće pukotine pomogle su ovom procesu i očuvanju tog sistema. Maču Pikču nam jasno pokazuje da je civilizacija Inka bila carstvo ‘izlomljenih stijena'”, navodi Menegat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh