Nauka

Otkrivena vakcina koja liječi alergiju na mačke

Naučnici u Švicarskoj razvili su vakcinu koja će osobama sa alergijom na mačke omogućiti da se druže sa tim ljubimcima.

Mačka i vlasnik - Petmagazine.rs

Istraživanja su pokazala da je najčešći uzrok alergije glikoprotein Fel d1, koji se nalazi u mačijoj pljuvački, dlaci i koži.

Kada protein uđe u organizam osobe sa alergijom na mačku, aktivira reaktivan nalet histamina, što dovodi do svraba, otežanog disanja i drugih simptoma.

Naučnici u Cirihu razvili su vakcinu koja, kada se ubrizga u mačku, aktivira imuni sistem da proizvede antitijela koja ciljaju i uništavaju protein Fel d1.

Čak četiri studije potvrdile su uspješno neutralisanje alergena, a životinje dobro podnose vakcinu, koja bi mogla da bude dostupna za tri godine. Od nje će korist imati i ljudi i mačke.

Inače, čak deset psoto ukupne ljudske populacije pati od alergija na mačke, ali trenutno nema sigurne ili efikasne terapije.

Uobičajena terapija za pacijente je liječenje simptoma alergije i izbjegavanje mačaka.

U američkim prihvatilištima, svake godine nađe se 3,4 miliona mačaka, koje se najčešće napuštaju upravo zbog alergija koje izazivaju, piše “RTS“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh