Nauka

Ebola bi uskoro mogla biti izlječiva

Smrtonosno oboljenje ebola uskoro bi moglo biti “spriječivo i izlječivo” jer su rezultati probnih lijekova pokazali značajno povećanje broja preživjelih, saopštili su danas naučnici.

Ebola - Srbijadanas.com

Četiri lijeka isprobana su na pacijentima u Demokratskoj Republici Kongo gdje vlada velika epidemija ebole, javlja Bi-Bi-Si.

Rezultati dva lijeka su pokazali veoma značajnu efikasnost u liječenju ebole.

Iz američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti /NIAID/ koji je, takođe, radio na probnim lijekovima, saopšteno je da rezultati predstavljaju veoma dobre vijesti u borbi protiv ebole, prenosi “Srna”.

Lijekovi pod imenima “REGN-EB3” i “MAB114” napadaju virus ebole sa antitijelima i neutrališu uticaj na ljudske ćelije.

“To su prvi lijekovi sa tim efektom i u naučno-zasnovanoj studiji su jasno pokazali značajno smanjenje stope smrtnosti među pacijentima oboljelim od ebole”, naglasio je direktor NIAIDA doktor Entoni Faući.

Oba lijeka razvijena su upotrebom antitijela uzetih od preživjelih od ebole koja je prošle godine u Kongu usmrtila više od 1.800 ljudi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh