Nauka

Uspio lijek za rak: Naučnici maligne ćelije pretvorili u salo

Stručnjaci sa Univerziteta u Bazelu napravili su veliki napredak prateći put metastaziranja ćelija raka. Kako prenosi “CC Channel”, oni su uspjeli naterati ćelije raka dojke da se pretvore u salo i time postanu potpuno bezopasne.

Ćelije raka - Kurir.rs

Ovaj obećavajući napredak pojašnjavaju na primjeru da kada posječete prst ili kada fetus počne da formira organe, ćelije epitela počinju da se mijenjaju u jednu vrstu matičnih ćelija po imenu mezenhimske matične ćelije, koje se potom ponovo pretvaraju i formiraju ono tkivo koje je potrebno tijelu.

Ovaj proces je poznat kao epitelno-mezenhimska tranzicija (EMT), a već neko vrijeme je poznato kako se ćelije raka ovim ili suprotnim procesom, mezenhimsko-epitelnom tranzicijom (MET), mogu širiti kroz tijelo i metastazirati.

Zbog toga su istraživači u miševe usadili agresivni oblik čovečjeg raka dojke, kako bi onda miševe tretirali sa dva lijeka “rosiglitazone” i “trametinib”.

Zahvaljujući lijekovima, ćelije raka su su, umjesto da se prošire tokom procesa metastaziranja, pretvorile u masne ćelije, putem procesa koji se naziva adipogeneza.

– Rezultati pokazuju da je terapija indukovala adipogenezu u ćelijama raka – navodi se u studiji.

Uprkos tome što se nisu sve ćelija raka pretvorile u salo, ostale su takve.

– Maligne ćelije koje su prošle proces EMT potpuno su prestale da se šire. Ono što smo vidjeli u dugoročnim eksperimentima jeste da ne postoji povratni proces nakon što se ćelije raka pretvore u masne ćelije – istakao je Gerard Kristofori (Gerhard Christofori), biohemičar na Univerzitetu u Bazelu, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh