Nauka

Zbog visokih temperatura ribe doživjele “srčani udar”

Nakon što su Aljasku ovoga ljeta zahvatile rekordno visoke temperature, stanovnici su u rijekama počeli primjećivati pomor riba, piše Alaska Public Media.

No image - Haber.ba

Stručnjaci smatraju da su zbog izuzetno visokih temperatura rijeke Kuskokwim lososi vjerojatno doživjeli srčani udar.

Početkom jula, kada je Aljasku zahvatio toplinski val i rekordne vrućine, temperatura vode u blizini područja Bethel bila je viša od 20 stepeni Celzijusa, što je najviša temperatura rijeke Kuskokwim ikada zabilježena početkom tog mjeseca.

Tokom tog perioda, stanovnici koji žive duž donjeg toka rijeke Kuskokwim, prijavili su vlastima pomor lososa, odnosno viđenje većeg broja njih kako pluta nizvodno, piše “Index“.

Naime, lososi nisu navikli na temperature iznad 20 stepeni Celzijusa.

“Ono što se vjerovatno dogodilo je da se metabolizam lososa ubrzao do te tačke da su doživjeli srčani udar. Također, zbog toplije vode, više je i parazita koji napadaju losose”, objasnio je biolog aljaskog Odjela za ribu i divljač, Ben Gray.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh