Nauka

Stvari koje treba znati o Jupiteru

Šta do sada znamo o Jupiteru?

Jupiter - Nationalgeographic.rs

Pogledajte prema sjeverozapadu poslije izlaska sunca (jugozapadu na sjevernoj hemisferi) i vidjet ćete jednu svjetlu tačku koja se lako izdvaja na sve oko njega. To je planeta Jupiter, koja svjetli intenzivnim i stalnim sjajem.

Jupiterova svjetlost na noćnom nebu je velika upravo zbog svoje veličine. To je daleko najveća planeta Sunčevog sistema i sadrži više nego duplo veću masu u odnosu na ostale planete, mjesec, komete i asteroide, piše “Phys”.

1. JUPITER JE ČETVRTO NAJSJAJNIJE NEBESKO TIJELO U SUNČEVOM SISTEMU

Sjajniji su samo Sunce, Mjesec i Venera. Jupiter je jedna od pet planeta koja je vidljiva golim okom sa Zemlje, piše “Space”.

2. DREVNI VAVILONCI SU PRVI SNIMILI POSMATRANJE JUPITERA

To je bilo između VII i VIII veijka p.n.e. Jupiter je imenovan kraljem rimskih bogova. Za Grke, on predstavlja Zevsa, boga groma. Ljudi u Mesopotamiji su vidjeli Jupiter kao boga Marduka i pokrovitelja grada Vavilona. Germanska plemena su ovu planetu vidjeli kao Donara ili Tora, prenosi “National geographic“.

3. NA JUPITERU SU NAJKRAĆI DANI U ODNOSU NA SVE PLANETE

Ispostavilo se da se oko svoje ose okreće na svakih 9 sati i 55 minuta. Brza rotacija lagano poravnava planetu dajući mu spoljšten oblik prema polovima.

4. JUPITER KRUŽI OKO SUNCA JEDNOM U 11,8 GODINA

Sa naše tačke gledišta na Zemlji, čini nam se kao da se polako kreće na nebu, ali su mu potrebni mjeseci da se pomjeri iz jednog sazvježđa u drugi

5. JUPITER IMA UNIKATNE OBLIKE OBLAKA

Gornja atmosfera Jupitera je podijeljena na pojas oblaka i zone. Oni su prvenstveno napravljeni od kristala amonijaka, sumpora i kombinacije ta dva jedinjenja.

6. VELIKA CRVENA MRLJA JE OGROMNA OLUJA NA JUPITERU

Ona postoji najmanje 350 godina i toliko je velika da bi tri Zemlje mogle da stanu unutra.

7. JUPITEROVA UNUTRAŠNJOST JE NAPRAVLJENA OD SASTOJAKA STIJENA, METALA I VODONIKA

Ispod Jupiterove masivne atmosfere (koja je napravljena prvenstveno od vodonika), postoje slojevi komprimovanog gasa vodonika, vodonika, a jezgro se sastoji od leda, stijena i metala

8. JUPITEROV MJESEC GANIMED JE NAJVEĆI MJESEC U SUNČEVOM SISTEMU

Jupiterovi mjeseci, kojih ima 28, ponekad su nazvani Jovijanski sateliti. Najveći od njih su Ganimed, Kalisto lo i Evropa. Ganimedov prečnik je 5.268 km, što ga čini većim od planete Merkur.

9. JUPITER IMA TANAK PRSTENASTI SISTEM

Njegovi prstenovi su uglavnom sastavljeni od čestica prašine, koje su izbačene od nekih Jupiterovih manjih svetova tokom udara asteroida i komeda. Sistem prstena počinje nekih 92.000 km iznad Jupiterovih oblaka i prostire se na više od 225.000 km od planete.

10. DO SADA JE JUPITER POSJETILO OSAM MISIJA

Misije koje su do sada posjetile Jupiter su Pionir 10 i 11, Vojadžer 1 i 2, Galileo, Kasini, Ulises i misija Novi Horizonti, Džuno.

Druge misije u budućnosti bi mogle da se fokusiraju na Jovijanske mjesece Evropu, Ganimed i Kalisto kao i površinske okeane.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh