Nauka

Morski gospodin mama: Jeste li znali da mužjaci morskog konjica na svijet donose mlade

Unutar roda Hippocampus porađa se konjić suprotnog pola. Trideset i pet vrsta ovog roda jedinstvene su u životinjskom svijetu: njihovi mužjaci, a ne ženke, ostaju bremeniti. I to sa više nego propisnim brojem mladunaca!

Morski konjic - Nationalgeographic.rs

Ali svemu prethodi ples. Tokom višednevnog rituala parenja par morskih konjića satima pliva u bliskom dodiru, ponekad priljubljenih njuškica i isprepletenih repova. “Jeste li vidjeli onaj crtež na kojem dva morska konjića oblikuju srce? Skoro da je sasvim tako”, kaže Lesli Matsušige, pomoćnica upravnika akvarijuma Birč pri Okeanografskom institutu Skrips, piše “National geographic“.

Ova romantična poza dovodi u ravan ženski organ za polaganje jaja sa otvorom na ‘priplodnoj vrećici’ mužjaka. Ona polaže na stotine jajašaca; on ih oplođuje i zatvara vrećicu, gdje se jajašca razvijaju u mlađ. Mužjaci morskog šila i morskog zmaja, srodnika morskog konjića, legu jajašca u naborima tijela. Samo morski konjići koriste zatvorenu vrećicu, nalik na matericu.

Poslije perioda gestacije, koji u zavisnosti od vrste morskog konjića traje od 14 do 28 dana, mužjak dobija kontrakcije i izleže potomstvo, do 1.500 mladunaca. Međutim, preživi tek djelić od ovolikog broja. Umiru jer postanu žrtve uništenih staništa, plijen grabljivaca ili usputne žrtve ribarskog izlova. Prodaju ih većinom kao rijetku i zanimljivu vrstu ili kao sredstva liječenja u tradicionalnoj medicini. Lesli Matsušige kaže da se u tradicionalnoj azijskoj medicini godišnje upotrebi oko 25 miliona jedinki. Sreća je, onda, što ih se izlegne toliko mnogo.

ZANIMLJIVOST

Neki mužjaci mogu ujutro da izlegu na stotine mladunaca, a već uveče da ponovo postanu bremeniti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh