Nauka

U Japanu kreću s uzgojem ljudsko-životinjskih embriona

​Japan je svom stručnjaku s područja istraživanja matičnih stanica dao finansijsku potporu za stvaranje životinjskih embriona koji sadrže ljudske stanice.

Genetičar Hiromitsu Nakauchi, koji radi na univerzitetu u Tokiju i sveučilištu Stanford u Kaliforniji, planira uzgojiti ljudske stanice u embrionima miševa i štakora, a zatim presaditi te embrije u surogatne životinje. Krajnji cilj mu je stvoriti životinje s organima od ljudskih stanica koji se kasnije mogu transplantovati u ljude, prenose “Nezavisne“.

Do početka ove godine Japan je zabranjivao eksperimentisanje sa životinjskim embrionima koji sadrže ljudske stanice. Ali japansko ministarstvo obrazovanja i nauke u martu je izdalo nove smjernice koje dopuštaju stvaranje ljudsko – životinjskih embriona koji se mogu transplantovati u surogatne životinje.

Slični pokusi provedeni su u zemljama kao što su Sjedinjene Države, ali nije bilo dozvoljeno rađanje genetski izmijenjenih životinja. Iako naučnici u SAD-u na sličnim eksperimentima smiju raditi od 2015. godine, zabranjeno je državno finansiranje takvih istraživanja.

Nakauchi je izjavio kako će vrlo postepeno napredovati pri svojim istraživanjima te da još neko vrijeme neće biti rađanja hibridnih životinja. U prvoj fazi planira uzgoj hibridnih miših embriona sve do 14,5 dana trudnoće, kada su organi većinom formirani i vrlo brzo bi trebalo doći do porođaja. Isti će ogled obaviti i na štakorima.

Kasnije, Nakauchi planira vladi podnijeti zahtjev za odobrenjem uzgoja hibridnih embrija svinja do 70. dana trudnoće.”Dobro je krenuti u to postepeno i s oprezom, što će omogućiti dijalog s javnošću koja je dosta uznemirena idejom ovakvih eksperimenata”, rekao je naučni etičar Tetsuya Ishii sa univerziteta Hokkaido.

Neki bioetičari zabrinuti su zbog mogućnosti da se ljudske stanice razviju izvan ciljanih organa i završe u mozgu životinje u razvoju, što bi potencijalno moglo uticati na svijest i mogućnosti spoznaje te jedinke.

Drugi pak smatraju da naša tehnologija još uvijek nije dovoljno razvijena za stvaranje hibridnih embriona od evolucijski udaljenih vrsta, kao što su svinje, ovce i ljudi, jer se ljudske stanice neće imati prilike razviti.

No Nakauchi smatra kako će mu potpora vlade omogućiti da riješi taj problem. Namjerava eksperimentirati iPS stanicama na suptilno različitim razinama i pokušati odrediti što ograničava razvoj ljudskih stanica u životinjskim embrijima.

Inducirane pluripotentne matične stanice, skraćeno iPS stanice, umjetno su dobivene stanice, postupkom poticanja prisilne ekspresije određenih gena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh