Nauka

Srebrena medalja bh. učenicima na međunarodnom takmičenju nauke u Kini

Da je Bosna i Hercegovina mala zemlja velikih potencijala još su pokazali Edvin Džidić i Muhamed Sinanović, maturanti Richmond Park Koledža u Sarajevu. Oni su BiH predstavljali na međunarodnom takmičenju naučnih projekata CASTIC 2019 (Chinese Adolescents Scinece and Technology Innovation Contest – Kinesko takmičenje adolescenata u naučnim i tehnološkim inovacijama) i osvojili srebrnu medalju.

Džidić i Sinanović su se takmičili u kategoriji kompjuterskih nauka sa svojim projektom pod nazivom “HELT”, a koji ima dvije komponente: pametni remen za pantalone koji nakon stavljanja samostalno određuje obim struka osobe koja ga nosi i taj podatak šalje na pametni telefon korisnika, te aplikacije koja uz pomoć izmjerenog obima struka, kao i visine i tjelesne mase koje unosi korisnik određuje BMI (indeks tjelesne mase). Aplikacija zatim korisniku pruža savjete o ishrani i fizičkoj aktivnosti u skladu sa utvrđenim BMI, motiviše korisnika na zdraviji i aktivnjji naćin života, a eventualne promjene u obimu struka bilježi prilikom svakog nošenja remena, pri čemu kreira grafički prikaz promjena u obimu struka i BMI korisnika, prenosi Patria.

„Svoju inovaciju razvili smo kako bi povećali svijest o zdravom načinu života, kao i doprinijeli borbi protiv pretilosti kao kednog od gorućih problema današnjice. Također, želja nam je bila da kroz učešće na raznim takmičenjima pokažemo svijetu našu zemlju i ono što njeni mladi mogu“, rekli su u zajedničkoj izjavi Džidić i Sinanović.

Domaćin ovogodišnje naučne manifestacije bio je Univerzitet u Makau. Ovo takmičenje u inovacijama se održava već 34. put i jedno je od najprestižnijih u svijetu, a BiH je učestvovala prvi put kao jedna od 55 zemalja (između ostalih SAD, UK, Kanada, Rusija, Njemačka, Francuska, Japan, Južna Koreja, Malezija, Nigerija, Brazil, Argentina itd.) i kineskih pokrajina (kao što su Peking, Šangaj, Hong Kong, Makau, Hainan, Tibet, itd.) koje su se okupile na ovom takmičenju.

Bh. predstavnici su se takmičili u konkurenciji od ukupno 443 projekta i 590 učenika sa svih strana svijeta.

Svoju inovaciju Džidić i Sinanović su razvili i usavršili iz pomoć i podršku svoga mentora i profesora matematike Ali Lafcioglua, koji je svoje učenike sa istim projektom već uputio i na dva druga međunarodna naučna takmičenja za mlade, gdje su također ostvarili zapažene rezultate: I-FEST u Tunisu (srebrna medalja) i INFOMATRIX u Rumuniji (bronzana medalja). U razvijanju njihove inovacije pratili su i Tarik Sulić, njihov profesor informatike, te Faruk Čidić, student informatičkih i komunikacijskih tehnologija na Internacionalnom Burch univerzitetu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh