Nauka

Alkohol uzrokuje veću štetu od bilo koje droge

Zbog ovisnosti o alkoholu, Davidu Reichmannu je doktor rekao da će umrijeti u roku od godinu dana.

Ispijanje alkohola - Addiction.com

Preživio sam dva manja srčana udara, ali to me nije spriječilo da svake noći nastavim piti po hotelima dok se ne onesvijestim. A još bih kući ponio bocu burbona“, ispričao je ovaj 53-godišnji otac dvoje djece. Bocu viskija je držao kraj kreveta i morao je posegnuti za njom odmah nakon buđenja, piše “Index“.

Reichmannovo svjedočanstvo jedno je od mnogih. Zbog toga je provedeno istraživanje koje je otkrilo da alkohol među stanovnicima Australije uzrokuje veću štetu od kristalnog metamfetamina i heroina.

Ova prva takva studija u Australiji koju je financirala bolnica St. Vincent iz Melbournea, ispitala je 22 droge i mjerila rizik za pojedinca i štetu za društvo u cjelini.

U sklopu ove studije, 25 stručnjaka za zaštitu od narkotika, uključujući radnike hitnih službi, policajce, stručnjake za ovisnosti, doktore i one koji rade u području socijalne skrbi, svrstali su droge na ljestvici od nula do sto, temeljem oštećenja koja uzrokuje među korisnicima.

Ispitali su i učinke lijekova na porodicu korisnika i širu zajednicu, poput nasilja, kriminala, nezaposlenosti, ekonomskih troškova i raspada veza.

Pokazalo se da je alkohol daleko najštetniji sa 77 bodova, dok su ga slijedili kristalni metamfetamin sa 66 bodova, heroin (58) i fentanil (51).

Reichmann s početka članka, osim što je konzumirao 23 standardna pića dnevno, pušio je kanabis i redovito uzimao kristalni metamfetamin i heroin. No alkohol je uvijek bio najdostupniji.

Tokom godina je uništio brojne odnose s ljudima koje sam volio. Nisam mogao ni pronaći posao jer sam bio potpuno nepouzdan“, rekao je.

Vodeća znanstvenica Yvonne Bonomo izjavila je da svake godine gotovo 6000 Australaca umre od štetnih posljedica alkohola.

To je jedna osoba u svakih 90 minuta. Ipak, više od polovice stanovnika Australije ne može potražiti pomoć koja im je potrebna zbog ovisnosti o alkoholu i drugim drogama“, pojasnila je.

Bonomo dodaje da nema sumnje da kristalni metamfetamin i heroin uzrokuju štetu, ali opasni učinci alkohola se ne mogu zanemariti.

Potrošnja alkohola u australskoj zajednici procjenjuje se na 6,8 milijardi dolara godišnje u usporedbi s metamfetaminom u iznosu od pet milijardi dolara, otkrilo je istraživanje o štetnosti droga objavljeno u časopisu “Journal of Psychopharmacology”.

Alkohol se povezuje sa 60 bolesti, uključujući sedam oblika karcinoma, a odgovoran je i za depresiju i tjeskobu te bolesti mozga, piše “The Sydney Morning Herald”.

Kad ljudi postanu ovisni o alkoholu, počinju gubiti sve opipljivo: posao, dom…“, kaže Bonomo.

Naučnici su dodali da su žene najviše izložene riziku da ih napadnu partneri pod uticajem alkohola, dok muškarci najčešće zadobiju povrede od stranaca, prijatelja i kolega. Djeca roditelja koji prekomjernu piju imaju dugotrajne traume koje utječu na njihov razvoj i psihičko zdravlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh