Nauka

MJESEC U ZEMLJINOJ SJENCI: Pomračenje počelo, na maksimumu pola sata prije ponoći

Pomračenje je za stanovnike Balkana nepovoljno za posmatranje, jer visina Mjeseca iznad horizonta nije veća od jednog pedlja ispružene ruke.

Pomračenje Mjeseca - RAS Srbija

Pomračenje je počelo u 22.01, a Mjesec će najviše biti prekriven Zemljinom sjenkom, i to 65 posto prečnika, u 23.31 i iz nje će izaći u srijedu u 1 sat poslije ponoći, piše “Srpskainfo“.

Pomračenje može da se da se posmatra iz istočne Evrope, sa Bliskog istoka, iz većeg dijela Afrike i zapadne Indije i sa Antarktika.

Pomračenje nastupa kada prirodni satelit uđe u Zemljinu sjenku i kada se Zemlja nađe tačno između Mjeseca i Sunca. Pomračenja Mjeseca rjeđa su od pomračenja Sunca, ali se zbog veličine Zemljine sjenke mogu uvijek vidjeti na skoro cijeloj polulopti na kojoj je noć.

Pomračenje Mjeseca je bezopasno i može se gledati golim okom, dvogledom ili manjim teleskopom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh