Nauka

Da li pun Mjesec zaista podstiče “ludilo” u ljudima

Mogu li mjesečeve mijene da budu uzrok nedefinisanih simptoma i čudnog ponašanja? Naučnici su ispitivali hitne slučajeve i povezivali vrijeme ispoljavanja zdravstvenih tegoba sa lunarnim fazama.

Pun mjesec - Atma.hr

Zajedno sa retrogradnim Merkurom, pun Mjesec je često korišćen izgovor za lošu sreću i čudno ponašanje.

Smatra se da stopa kriminalnog djelovanja poraste, kao i da hitna pomoć ima više posla kada je pun mjesec (iako je istraživanje sprovedeno 2004. godine opovrglo ovu tvrdnju).

Da podsjetimo i na priče o vukodlacima čija transformacija zavisi od punog mjeseca. Zašto se toliko prašine podiže oko mjesečevih mijena? Možda odgovor leži u dejstvu Mjeseca na plimu i oseku pa se ta prirodna pojava simbolično prenosi i na ljude, s obzirom na to da najveći dio ljudskog organizma čini voda.

Zanimljivo je da teoriju da pun Mjesec utiče na zdravstveno stanje kod ljudi podržava čak 80% medicinskih sestara i 64% doktora, prema istraživanju objavljenom 1987. godine u Journal of Emergency Medicine.

Da bi ovo provjerili, tim stručnjaka je 2012. godine odlučio da ispita vezu između mentalnih poremećaja i faza Mjeseca.

Ispitivani su slučajevi 771 pacijenta koji je u periodu od marta 2005. do aprila 2008. godine posjetio hitnu pomoć u Montrealu. Pacijenti su se žalili na bol u grudima, za koji doktori nisu uspijevali da pronađu medicinske uzroke. Mnogi su navodili panične napade, napade anksioznosti, poremećaje raspoloženja ili samoubilačake misli.

Poredeći periode izraženih zdravstvenih tegoba sa mjesečevim menama nije se uspostavila nikakva uzajmna veza, izuzev da su tokom posljednje, četvrte lunarne faze slučajevi anksioznih poremećaja bili za 32% rijeđi. “To može da bude slučajno ili su uzrok neki faktori koje nismo uzeli u obzir. Jedno je sigurno, bio Mjesec pun ili mlad, to se ni u kom slučaju ne odražava na psihološke tegobe“, objasnila je doktorka koja je sprovela istraživanje, Ženeviva Belevil.

Ako primijetite da se neko ponaša ‘ludo’ tokom punog Mjeseca, poprilično je sigurno da se tako ponaša tokom čitavog mjesečevog ciklusa, piše “National geographic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh